Logo
                          Morren Galleries on FacebookPrivate area on website
One moment please, the page is loading....

Onze nieuwe tijdelijke Buurman: GER DOORNINK

Opening 8 februari 2015 bezoek zijn ateliergalerie!

De Amsterdamse kunstenaar Ger Doornink exposeert met enige regelmaat bij Morren Galleries en ook is hij aangesloten als portrettist bij De Portretwinkel. Het mooie toeval wil dat het buurpand van onze galerie aan de Prinsengracht 572 leeg staat en de eigenaar van dit pand zo genereus is om zijn pand voor een korte periode aan Ger Doornink ter beschikking te stellen! Ger geeft hier in dit pand aan de Prinsengracht 570, dat voorheen altijd al een galerie was, een prachtig overzicht van zijn werk en heeft tevens zijn ezel en schildersspullen hierheen verhuisd zodat hij naar hartenlust aan de gang kan gaan. Hij heeft er enorm veel zin in! Speciaal ter ere van de opening van De Portretwinkel in Amsterdam en Doorninks tijdelijke intrek van ons buurpand, geeft Lieke van Lexmond het portret dat Ger van haar maakte aan ons in bruikleen en zal te zien zijn in onze galerie! Het portret van Lieke fungeert dus als sleutelwerk en verwijst zowel naar De Portretwinkel als naar Doorninks aanwezigheid in het pand naast ons!

PRINSENGRACHT 570 in AMSTERDAM

Ger Doornink hanteert geen vaste openingstijden en is op afspraak te bezoeken. WWW.MORRENGALLERIES.NL

 Billy&Hells Favorites

opening 8 februari 2015

A  fine selection of the most stunning pieces! De veiling van zondag 1 februari ligt alweer achter ons en een aantal mensen hebben een werk van Billy&Hells weten te bemachtigen voor een mooie prijs! Maar zoals van te voren heel duidelijk vermeld, betrof dit een uitzonderlijke, eenmalige actie. Inmiddels hebben we de galerie in Amsterdam opnieuw ingericht en tonen nu een selectie van foto's van Billy&Hells die louter bestaat uit hoogtepunten: ware neusjes van de zalm! Dit gevarieerde overzicht uit de diverse series van het Berlijnse fotografenduo wordt zondag 8 februari feestelijk geopend. Wij nodigen u dan ook van harte uit om hierbij te zijn.DE PORTRETWINKEL NU OOK IN AMSTERDAM!

Zondag 8 februari is een feestelijke dag in Morren Galleries te Amsterdam! Vanaf komend weekend kunt u ook in Amsterdam terecht met uw portretwensen en dat willen wij graag met u en onze portrettisten vieren!

De Portretwinkel bestaat al sinds 1994 en was de eerste galerie in Nederland die zich specialiseerde in het 'Portret in Opdracht'. In 2010 ging de eigenaresse van De Portretwinkel met pensioen en werd haar "kindje" met enthousiasme overgenomen door Morren Galleries. De Portretwinkel was toen nog gevestigd in Haarlem maar die locatie bleek te omslachtig dus werd De Portretwinkel in 2011 geintegreerd in de Utrechtse vestiging van Morren Galleries aan de Oudegracht 340. Deze combinatie werkt perfect: mensen die voor een tentoonstelling naar de galerie komen, maken tegelijkertijd kennis met hedendaagse portretkunst, en diegenen die voor de Portretwinkel komen, kunnen tegelijk genieten van de lopende tentoonstelling in de galerie! Kortom: een win-win situatie die nu ook in Amsterdam van start gaat!WALTER ELST | BASHER | JUDITH STEENKAMER
11 januari - 22 februari 2015
Oudegracht 340 Utrecht

Feestelijke Opening op Zondag 11 januari, met om 15 uur een inleiding door schrijver/dichter GERRIT LUIDINGA. De kunstenaars zijn aanwezig en Trio Rik van den Bergh zorgt voor live-muziek!

Traditiegetrouw opent Morren Galleries in haar Utrechtse galerie aan de Oudegracht 340, het nieuwe jaar met een tentoonstelling van de Belgische meester van het Stilleven, Walter Elst. Dit keer in combinatie met het werk van de Irakese kunstschilder Basher en beeldhouwwerken van diverse kunstenaars zoals o.a. Evert den Hartog, Pieter Vandendaele, Coba Koster en Margot Homan. Nieuw is hierbij de combinatie met een solotentoonstelling van de portrettiste Judith Steenkamer. Een initiatief van Morren Galleries om de openingen aan de Oudegracht voortaan te combineren met een solopresentatie van een kunstenaar verbonden aan de Portretwinkel.
De combinatie van de drie schilders, Walter Elst, Basher en Judith Steenkamer geeft ons een rijke en boeiende kijk op de schilderkunst. Hoewel hun werk veel overeenkomsten vertoont door de realistische en traditionele stijl waarin verfijning en detail erg belangrijk zijn, benadrukken zij ieder net even een ander deel van onze werkelijkheid; voorwerpen, de natuur en dieren, de mens en de innerlijke mens.
Walter Elst (Antwerpen 1955) laat ons wederom verbluft staan met zijn karakteristieke stillevens waarin hij eenvoudige voorwerpen als kruiken en kommetjes in een intens en krachtig licht en harmonieuze compositie plaatst. De kommetjes gevuld met pruimen en nectarines zijn prachtig en intens van kleur en met een frisse echtheid omgeven. Ook de schilderijen met de natuur, vogels en dieren als onderwerp, weerspiegelen zijn scherpe observatievermogen. Het is alsof zijn vogeltjes daar echt even voor ons zitten, alert en oplettend, zich bewust van onze aanwezigheid en even later in een enkele snelle beweging weer weg zullen vliegen.
In het werk van Basher (Irak 1950) zien we de weergave van een innerlijke wereld; zijn innerlijke wereld, met persoonlijke verwijzingen naar herinneringen en gebeurtenissen die in zijn leven een belangrijke rol spelen. Ook zien we verwijzingen naar bestaande beroemde Europese schilderijen en architectuur die deels in zijn fantasie is ontstaan maar ook op de werkelijkheid berust. Basher is een schilder die zich slechts op deze wijze verstaanbaar kan maken; zijn schilderijen zijn zijn taal, en vertellen zijn verhaal. Het vergt van de kijker tijd en aandacht om ze te kunnen duiden en begrijpen en dat maakt ze zo bijzonder; als een boek waarin het verhaal zich langzaam ontvouwt.
Judith Steenkamer (Wijchen 1980) zoekt de uitdaging in het weergeven van de mens, in de vorm van het portret. Ze schildert in sterke licht donker contrasten en werkt de portretten verfijnd uit. De natuurlijke compositie en het sobere kleurenpalet geven de portretten een serene uitstraling en mystieke zeggingskracht. Het is de levendigheid die haar het meest boeit en de uitdaging om de illusie van dit leven weer te geven in olieverf op paneel. De nog jonge debuterende Judith won in 2013 de publieksprijs bij de tentoonstelling Beeld van Beatrix in Paleis het Loo te Apeldoorn. Jongstleden 20 december was zij te zien in het televisieprogramma Sterren op het Doek en ook hier werd haar schilderij gekozen, ditmaal door de geportretteerde Willeke Alberti. Zowel Paleis het Loo, Willeke Alberti en andere trotse bezitters van een door Judith geschilderd portret, zijn zo vriendelijk hun schilderij in bruikleen te geven voor haar solopresentatie. De werken van Judith Steenkamer zijn dan ook niet te koop.


KIRSTY MITCHELL GOES VIRAL!

It has been a while since we last gave an update about the work of the British photographer Kirsty Mitchell. That she has been busy and many, many good thing crossed her path, is clear! Kirsty, with for example, 270 K followers on facebook, is absolutely shooting for the the stars!

As you already know, Kirsty immersed herself into what became an unexpected and life changing series entitled ‘Wonderland’; intended as a book in her mother's memory. The sudden international recognition for her work led Kirsty to leave her fashion career behind in 2011, to pursue her future as a fine art photographer with articles being published by the BBC News, Vogue Italia, Polish Harper's Bazaar, The Picture Professional and Germany's 'Stern' magazine to name a few.

In March 2013 Kirsty received the title of 'Best Conceptual Photographer of 2012' via the US Framed Awards, and was also appointed the Ambassador of Fine Art Photography for Nikon UK.

In December 2014 - Kirsty won the LensCulture 'Visual Storytelling Award' for the 'Fictional Narrative category. Following the award, Wonderland has been recently featured by world renowned newspaper The Guardian, Germany's largest news platform Spiegel Online, and UOL - Latin Americans largest news home page, with more articles and interviews currently pending.

After 5.5 years, 'Wonderland' has just finally been completed, in November 2014! The coverage of the series continues to grow with followers all over the world connecting both with the artworks, but also the accompanying autobiographical 'Diary' written by Kirsty of her shoot experiences and the narratives behind the images. The entire project including the finished artworks, diaries and documentary photography of its creation, are due to be published as a book dedicated to Kirsty's mother, predicted for release in late 2015

As her Dutch representatives we are proud of all her achievements and will be showing her new works in 2015. The exact date of her exhibition at Morren Galleries will be announced later.Een Lezing bij Morren Galleries Amsterdam:
Klassieke Kunst door de eeuwen heen
door galeriemanager/kunsthistorica Karin van der Beek
donderdagavond 18 december, 19.00 uur
 
Kunstenaars, kunst, een kunstwerk, wat betekent het eigenlijk, wat houdt het in? Vele grote denkers hebben zich hierover het hoofd gebroken, maar een eenduidig antwoord is er simpelweg niet, een meerduiding antwoord al evenmin. Kunst heeft door de eeuwen heen zoveel verschillende ‘gezichten’ aangenomen, en was meeslepend, verbazingwekkend, opzienbarend, imponerend, schokkerend, controversieel, noem het maar. Voor de toeschouwer is kunst een niet altijd gemakkelijk begrip, omdat het werk - of het nou een schilderij, een beeld of een foto betreft - de innerlijke boodschap van de maker draagt. En die boodschap is net zo divers als de mensheid zelf.
 
In een lezing van een ongeveer een uur zal, aan de hand van een presentatie op scherm, beknopt de geschiedenis van de klassieke kunst worden behandeld. Waarom deze kunst ontstond, wanneer en waarom klassiek er in sommige perioden nagenoeg niet meer was, om uiteindelijk altijd weer terug te keren.
 
Na de lezing zal er een Q&A volgen met de beeldhouwster  Margot Homan 
 


MASTERS of LXRY 

Donderdag 11 t/m Maandag 15 Dec Amsterdam Rai, Europacomplex

Morren Galleries neemt voor het eerst deel aan het meest luxe event van Nederland: MASTERS of LXRY! Op de beurs hebben de verschillende branches een eigen area, zoals onder andere een Travel Square voor reislustigen, een Beauty Boulevard voor ijdeltuiten, en voor hedendaagse kunstliefhebber is er de Art Avenue waar u Morren Galleries vindt in stand 39!

In de ART AVENUE, natuurlijk de meest bruisende en creatieve area van de LXRY fair, is er op zaterdag 13 december van 16:00 tot 18:30 uur een exclusieve ART BORREL met DRINKS, BITES & ENTERTAINMENT! Helaas is het voor ons niet mogelijk om iedereen een vrijkaart cadeau te doen, maar tickets kunt u voor € 30,- online bestellen. MASTERS of LXRY biedt elke dag een overweldigend programma met modeshows, live muziek, entertainment, proeverijen, lanceringen, netwerkborrels, debatten, en nog veel meer!

Kijk voor het gehele programma & tickets op www.lxry.nlRichard Kuiper

Het Nederlands Stilleven in Plastic

29 november - 25 januari 2015

 

Richard Kuiper (1967) doet eigenlijk precies datgene wat Nederlandse schilders uit het verleden nastreefden, namelijk het creëren van illusies en het misleiden en verbazen van de toeschouwer. Net als in de schilders uit de 17e eeuw is Kuiper gefascineerd door het Nederlands Stilleven.  Alleen niet met olieverf en linnen, maar met plastic en fotografie verbeeldt hij zijn sappige druiven, blinkende kannen, satijnen tafellakens, die nauwelijks van echt te onderscheiden zijn.

 

Maanden spendeert hij aan het zoeken naar rekwisieten voor zijn stillevens. In zijn atelier dat volgepakt is, bouwt hij complete installaties. Blauwe lucht, marmeren tafels, zijden damast, gedoofde kaarsen, weelderige bloemen, dauwvers fruit, kristallen karaffen, alles gemaakt van louter plastic! Goedkope prullaria uit China, plastic bestek, lege shampoo flessen, mayonaise emmers, ze worden door Kuiper op ingenieuze wijze versneden en verlijmd, en geassembleerd. Het resultaat is verbluffend!

 

De rijke pronkstukken in passende, zwart glanzende lijsten verwijzen onmiskenbaar naar het 17e eeuwse genre waar Holland internationaal zo vermaard om is. Met de overvloed en praalzucht in stillevens van bijvoorbeeld Willem Claeszoon Heda (1594-1680) of Willem Kalf (1619-1693), wilden rijke opdrachtgevers eeuwen geleden hun rijkdom tonen. En tegelijkertijd symboliseerden ze de vergankelijkheid van het leven. Met een moralistische ondertoon dus. Kuipers hedendaagse fotografische stillevens zijn visueel even rijk en overvloedig. Echter ze staan haaks op de vergankelijkheid en moraal van de 17e eeuw. Alles is van plastic dat niet vergaat. En moraal maakt plaats voor bewustzijn en originaliteit. Met bovendien de oneindige mogelijkheden van de digitale fotografie die ons versteld doet staan.

We leven in een tijd waarin alles zo’n beetje kan en gedaan is in de kunst. Hoe kan je als kunstenaar nog origineel zijn? Het was de vraag die Kuipers bezighield. Het antwoord ligt in zijn serie Nederlandse Stillevens in Plastic. Inventief, verassend en een lust voor het oog. Maar ook met interessante kruisverbanden tussen kunst en kitsch. En tegenstellingen van hedendaagse techniek en ons bewustzijn over een milieuvraagstuk dat wereldwijd de gemoederen bezighoudt. Richard Kuipers Stillevens staan midden in het hier en nu en refereren aan onze plaatjesmaatschappij waarin niets is wat het lijkt. Ze doen ons verbazen en brengen in verwarring. Precies wat kunst moet doen.

 

MORREN GALLERIES | PRINSENGRACHT 572 | 1017 KR AMSTERDAM | 020-3206015   KARIN@MORRENGALLERIES.NL |  WWW.MORRENGALLERIES.N

 Een lezing door Sander Boelens
HERSTEL DE KRINGLOOP!
Donderdag 6 November 19.30 uur
Oudegracht 340, Utrecht
 
Als galerie krijgen wij er steeds meer plezier in om naast kunst meer te bieden dat de geest prikkelt: Food for thought!
 
Daarom hebben wij Sander Boelens uitgenodigd: methodoloog en historicus. Een expert op het gebied van vergrijzing, generationele ontwikkelingen en pensioen. Daarbij kennen wij Sander al zo'n 20 jaar als vriend, als kunstverzamelaar en als bevlogen onderzoeker en auteur van diverse boeken en publicaties over Europese vergrijzingsvraagstukken. Wij zijn dan ook verheugd dat hij direct instemde op ons verzoek om in onze galerie zijn kennis met ons en met ieder die daarvoor belangstelling heeft, te komen delen!
 
Op donderdagavond 6 november zal Boelens op heldere en boeiende wijze zijn visie geven op wat er in ons land financieel-economisch aan de hand is: hoe het pensioen dat u krijgt, het krediet dat u kunt opnemen, de belastingen die u betaalt en de zorg waar u op mag rekenen, bepaald worden door een aantal op elkaar inwerkende factoren waar de uniforme eisen van het Verdrag van Maastricht centraal in staan.
 
Kortom: een informele & bovenal leerzame avond voor iedereen die nieuwsgierig is naar maatschappelijke-, politieke- en economische vraagstukken en oplossingen!
 
Kosten: € 20,-
 
Voor meer informatie over Sander Boelens kunt u kijken op www.sanderboelens.nl of lees meer op de website van zijn uitgever de Papieren Tijger.


SCOTT E. BARTNER | Retrospective
2 - 23 November 2014
OUDEGRACHT 340 UTRECHT
 
On Sunday the 2nd of November at 3:00pm, Morren Galleries, located on the Oudegracht 340 in Utrecht, will be showing selected portraits from the American portrait artist, Scott E. Bartner. For the first time the gallery will be showing 30 portraits on loan from private collectors representing Bartner’s portrait work from 1993 until the present day. Of particular interest is the development of his painting style and technique over the last 15 years. Bartner will be the first in a series of bi-monthly, three week exhibitions of the works of portrait painters represented by Morren Galleries/De Portretwinkel.
 
The Maastricht-based artist Scott E. Bartner (1960, Washington D.C.) is well known by lovers of realist painting. For many years his free work and portraits have been exhibited in galleries and art fairs through out The Netherlands. Since 1993 he has executed hundreds of commissioned portraits in Europe and the United States. In 1997 Bartner joined De Portretwinkel of Haarlem later taken over by Morren Galleries in 2010 and quickly established in the heart of Utrecht, integrating it into its Oudegracht 340 gallery specializing in contemporary figurative and realistic art.
 
This retrospective will show the wide variety of Bartner’s portrait oeuvre. Clients of De Portretwinkel and private collectors have generously agreed to loan their paintings for this exhibition, something quite rare not only for the gallery but for the clients as well. Visitors will be able to glimpse into the personal life and personality of the contemporary people Scott has been asked to render. Also on display will be the “Young Woman with Shawl”, a portrait that has been exhibited at countless art fairs and has graced the covers of several leading art magazines. The portrait is of a timeless beauty with a confrontational glance that embeds itself in ones memory.
 
A portrait by Bartner is easily recognizable from a thousand others: the subtle and harmonious hues, fine modeling and convincing realism is always apparent albeit a very time intensive approach. His paintings, mostly executed on panel or linen panel, are built up in semi-transparent layers creating luminous and believable flesh tones. Bartner grew up in Bethesda, Maryland just outside Washington, DC. He learned basic drawing skills and anatomy from his father, who was Chief of Medical Illustrations at the National Institutes of Health. He took drawing and painting classes at the American University Fine Art Program and later studied with Danni Dawson, a prize student of Nelson Shanks. In 1991 he moved to The Netherlands and entered the studio of the Dutch artist Maarten Welbergen where he learned the foundation for the technique he now uses.
 
Scott E. Bartner will be present at the opening of his solo exhibition on Sunday, November 2nd at 3:00pm.