Nederlands English

Arie van 't Riet

De fotografie van Arie van ’t Riet is als het ware een versmelting van zijn wetenschappelijke achtergrond als ingenieur en fysicus en zijn passie en liefde voor flora en fauna. Hij legt niet zozeer het uiterlijk, maar vooral de essentie en de kern van de natuur vast. Dit proces vergt niet alleen gevoel voor schoonheid, maar ook van technische kennis en inzicht. De dood gevonden dieren die Van ’t Riet gebruikt worden in een optimale compositie geplaatst samen met planten en andere gewassen. Deze opstelling – een zogenaamd Biorama – wordt voor een röntgenfilm geplaatst, en met een röntgenbuis via straling vastgelegd op film. Voor het werken met röntgenapparatuur in zijn atelier ontving hij een speciale vergunning. Van ’t Riet werkt niet met filmlagen over elkaar heen; het is één enkele afbeelding. Dit proces is een technisch hoogstandje, want een dun blaadje vastleggen vraagt een heel andere werkwijze dan een dik vogeltje, maar beiden worden toch in dezelfde afbeelding vastgelegd. In de donkere kamer wordt de röntgenfilm dan ontwikkeld. Deze wordt vervolgens ingescand en digitaal bewerkt. Van ‘t Riets fotografie komt dus op een wetenschappelijk en traditionele wijze tot stand: hij werkt met zilverbromide analoge röntgenfilms en het werkproces is uniek te noemen. Het uiteindelijke resultaat is ontroerend en van een serene schoonheid. Hoe kwetsbaar en fragiel is de natuur als zij haar structuur prijsgeeft. En hoe perfect en feeëriek tegelijk is het resultaat van deze bijzondere fotografie.

Groepstentoonstellingen (een selectie)

Hortus Botanicus, Amsterdam, The Netherlands, 2013 EVDI, Congress European Veterinary Diagnostic Imaging, Utrecht, The Netherlands, 2014 Singapore Science Festival, 2014 Discovery Place Science museum, Charlotte, North Carolina, USA, 2014 Radiological Society of Northern America, Chicago,Illinois, USA, 2014 Public Eye Soar Projection Festival, Panama city, Florida, USA, 2014 en 2015. National Taiwan science education center , Taipei, Taiwan, 2015 Royal Botanical Garden, Edinburgh, Scotland, 2015 Fotogalerie De Gang, Haarlem, The Netherlands, 2016

Opdrachten

Publications in printed magazines and newspapers (selection) Dagblad van het Noorden AD Volkskrant NRC Haarlems Dagblad Holland Herald, KLM Guardian Huffington post The Telegraph The Paper, China ZeitWissen, Germany Ca m’interesse, France Muy Interesante Mexico Newsweek NewScientist Meerdere vaktijdschriften (national en international op gebied van Kunst, Fotografie, Natuurkunde, Geneeskunde, Diergeneeskunde, Wetenschap en Techniek etc. ) Publications in digital carriers (selection) BBC http://www.bbc.com/earth/story/20140904-life-in-x-ray NBC/TODAY.com http://www.today.com/slideshow/today/dutch-physicist-arie-vant-riet-finds-inner-beauty-with-the-help-of-x-rays-55636672 MSN http://photos.ie.msn.com/slideshow/photo/transparent-nature/2uf65ga9 ABC NEWS http://abcnews.go.com/Technology/slideshow/colorized-ray-photographs-21314427 BBC two Carol Klein’s Plant Odysseys (bijdragen aan aflevering Tulips en aflevering Roses)

UTRECHT

Op Aanvraag

  • Ted Talk Arie van 't Riet over X ray fotografie