Nederlands English

Fong Leng

Fong Leng werd geboren als Carla Maria Fong Leng Tsang (Rotterdam13 augustus 1937) en is een Chinees-Nederlandse modeontwerpster. In1969 opende zij haar eerste boetiek in de Drugstore op de Nieuwendijk in Amsterdam. In 1971 verhuisde ze naar een grotere winkel in de P.C. Hooftstraat en noemde het Studio Fong Leng waar ze een trekker werd voor de jetset. Ze is het bekendst geworden door haar extravagante mantels. Fong Lengs bekendste klant was Mathilde Willink, de ex-echtgenote van de Nederlandse magisch-realistische schilder Carel Willink.

Op de Academie voor Beeldende Kunsten in Rotterdam studeerde ze fotografie. Hierna had ze vijf jaar lang een fotopersbureau samen met haar ex-man Herbert Behrens. Ze maakten allerlei foto’s voor verschillende Nederlandse kranten. In 1968 begon ze te werken als fotograaf en mode- en dessinontwerper voor de jersey fabrikant Ross International in Hoofddorp. Tijdens dit werk ontdekte ze haar affiniteit met stoffen en kleding.

Fong Lengs creaties zijn gemaakt van leer, suède, zijde, maraboeveren en bont. Favoriete technieken: applicatie, incrustatie, matelassé, smokwerk en plissé.
Vaak hebben de ontwerpen een figuratieve afbeelding. High-society en extravagante vrouwen als Mathilde Willink en Kate Bush droegen de kleding van Fong Leng. De mantels kregen namen als Straalma ntel, Nijinski, Paradijsvogel en Luipaardmantel.

Naast zelfgemaakte ontwerpen verkocht Studio Fong Leng ook creaties van verschillende internationale ontwerpers als Zandra RhodesOssie Clark en Alice Pollock. Studio Fong Lengs concept was iets dat nooit eerder was gedaan. In haar winkel schonk ze champagne en deelde hapjes uit. Een keer per jaar organiseerde de studio modeshows met dansende mannequins en harde popmuziek uit de speakers. De eerste twee shows werden gehouden in de winkel zelf, en later toen het steeds drukker werd, op grotere locaties, zoals de Beurs van Berlage, het Tropenmuseum en De Mirandabad.

Het Centraal Museum in Utrecht was in 1975 de eerste die een ontwerp van Fong Leng in de collectie opnam. Het museum kocht het direct vanuit het atelier – niemand had het eerder gedragen – en betaalde destijds 10.000 gulden voor de Straalmantel.Vandaag de dag hebben meerdere musea werk van (Studio) Fong Leng in hun collecties, zoals het Amsterdam MuseumMuseum Rotterdam, en het Gemeentemuseum Den Haag. Door de jaren heen zijn er meerdere tentoonstellingen georganiseerd die in het teken stonden van Fong Lengs ontwerpen.

Op het moment ontwerpt Fong Leng veel toegepastekunst, interieurprodukten: van wandkleden van gekleurd leer op een zijde achtergrond tot leren banken en verlichting.

Ook nieuw is een serie colliers, met antieke motieven en een hedendaagse touch.

 

Opleiding

Academie voor Beeldende Kunsten, Rotterdam

Solotentoonstellingen (een selectie)

1974, Van Gogh Museum, Amsterdam
1983, Historisch Kostuum Museum (tegenwoordig onderdeel van de collectie Gemeentemuseum), Den Haag
1983, PSV-stadion, Rotterdam
1986, Singer Museum, Laren
1987, Dutch Textielmuseum, Tilburg
1988, Museum Princessehof, Leeuwarden
1997, Het Kruithuis, Den Bosch
1998, Diva Fong Leng, Frisia Museum, Spanbroek
2013, Nieuwe Aanwinsten: Fong-Leng
2013-2014, Fong Leng. Fashion & Art
2017 juni-juli, Morren Galleries

Groepstentoonstellingen (een selectie)

2019  'Mathilde – van muze tot mythe', Galerie De Smidse en de dorpskerk, Ruurlo

UTRECHT

Op Aanvraag

  • Opening Fong Leng Amsterdam