Nederlands English

Georges Mazilu

 

Georges Mazilu (1951, Roemenië) behaalde een Master in fine arts aan de Grigorescu Art Institute in Boekarest. In 1982 verhuisde hij naar Frankrijk, of zoals hij zelf zegt, ontvluchtte hij het socialistische regime van Ceausescu. Sommige aspecten van zijn werk, de absurditeit en de groteske trekken, reflecteren zijn jeugd, in een voor hem een absurde omgeving.
Mazilu is internationaal bekend om zijn kenmerkende stijl, waarin hij hedendaags surrealisme verbindt met de Noordelijke Renaissance. Uitgevoerd door de hand van de meester en behept met een vreemde schoonheid, laten zijn schilderijen fascinerende figuren zien, gevangen in contemplatie of bevroren in het midden van mysterieuze rituelen.

Zijn schilderijen zijn opgebouwd uit abstracte vormen, die geleidelijk afbeeldingen vormen die mensen en andere herkenbare vormen laten zien. In dit proces, laat hij zijn onderbewustzijn toe en dat beïnvloedt de transformatie van abstracte naar figuratieve voorstellingen. Op deze manier, zijn de voorstellingen een spiegel van Mazilu’s geest, zonder dat de logica dit kan dwarsbomen. De laatste stap in zijn werk is de omgeving maken voor de net geschapen wezens. Om hen zo een eigen wereld te geven. Mazilu wil dat deze werelden de complexiteit en psychologische problemen van onze eigen omgeving reflecteren.

Hij neemt regelmatig deel aan belangrijke Parijse Kunstsalons, zoals de Salon de Figuration Critique en de Salon des Artistes Independants. Ook exposeert hij veelvuldig in Europa en de Verenigde Staten.

 

UTRECHT