Nederlands English

Joris Verdonkschot

Joris August Verdonkschot heeft zich jarenlang bezig gehouden met film. Naast studies Rechten en Cultuurwetenschappen legde hij zich voornamelijk toe op het schrijven van scripts voor speelfilms. Op latere leeftijd heeft hij zich ontwikkeld als beeldhouwer. Naast wat nevenactiviteiten, zoals modelfotografie, het schrijven van teksten, choreograferen, is beeldhouwen veruit de grootste passie waaraan hij zich nu vijfentwintig jaar wijdt.

De visie van Verdonkschot: 'Ik vind dat een beeld een eigen vitaliteit moet hebben. Niet zozeer een uitbeelding van natuurlijke levenskracht, beweging, lichamelijke actie, maar een samengebalde energie, een intens eigen leven dat een werk onafhankelijk van het voorgestelde kan hebben. Wanneer een werk deze krachtige vitaliteit bezit, verbind ik daar niet enkel het woord schoonheid aan. Schoonheid, in de geest van de laat-Griekse kunst of de Renaissance, stel ik mij in het werk niet enkel ten doel. Maar naast de schoonheid, juist de kracht van de expressie. In het eerste geval wordt naar een streling van het oog, in het tweede naar een geestelijke vitaliteit gestreefd, die voor mij aangrijpender is en mij dieper raakt dan de zintuigen. Omdat een beeld niet blijft steken in het nabootsen van natuurlijke verschijningsvormen, betekent het nog geen ontsnappen aan het leven, maar eerder een doordringen in de werkelijkheid. Ik probeer steeds vanuit een staat van onschuld mijn hartstocht te volgen en altijd weer een andere kant van mezelf aan te boren. Pogingen om uitdrukking te geven aan de betekenis van het leven, een queeste tot een intenser beleven.'

Groepstentoonstellingen (een selectie)

Hij exposeert geregeld, ook in België, Engeland en Duitsland en in Denemarken is een tiental beelden opgenomen in een museumcollectie en worden constant getoond.

Opdrachten

Belangrijke opdrachten ontving hij de laatste jaren van Het Nederlandse Rode Kruis, het Erasmus MC te Rotterdam, Philips Research. Hij ontwierp een dubbelbeeld voor Prinses Irene en een bronzen buste van Koning Willem Alexander staat oa in de ministerszaal van het Ministerie van Sociale Zaken en Museum Du Pont in Tilburg. Onlangs werd een meer dan levensgroot beeld van zijn hand geplaatst in de gemeente Bloemendaal. Hij werd in 2010 uitgenodigd als gasthoogleraar om colleges en lessen in de beeldhouwkunst te verzorgen aan de befaamde Repin Academy of Art in St Peterburg.

UTRECHT

Op Aanvraag