Nederlands English

Michael Mapes

Michael Mapes (1962, Fort Knox, Kentucky) studeerde in 1992 af met een Bachelor of Fine Arts en Master of Fine Arts aan de universiteit van Illinois. De volgende vijftien jaar bracht hij door met het produceren en ontwikkelen van creatieve producten voor zijn eigen productontwikkelingsbedrijf voordat hij in 2005 fulltime terugkeerde naar kunst. Vanaf dat moment hield hij talloze solotentoonstellingen in de Verenigde Staten, Londen en Nederland, waarvan de meest recente de tentoonstelling in het Yellowstone Art Museum in de Verenigde Staten is.

Mapes benadert de kunstgeschiedenis op een forensische manier. Zijn kijkkasten hebben door het materiaalgebruik een bijna wetenschappelijk karakter: hij ontleedt portretten van onder andere oude Hollandse Meesters. Dit doet hij door fragmenten van foto’s van het werk in verschillende materialen zoals glas, plastic, haarstalen, stukjes stof op insectenpinnen te presenteren. Voor de meeste van zijn werken ontmantelt Mapes het bronbeeld letterlijk en figuurlijk en reconstrueert totdat er een weergave ontstaat van een origineel schilderij als een verzameling van honderden afzonderlijke delen. De integratie van wat Mapes 'biografisch DNA' noemt, wordt een unieke herinterpretatie van het oorspronkelijke geschilderde onderwerp. Wanneer ze afzonderlijk worden onderzocht, wekken deze onderdelen speculatie op. Samen vormen ze een weergave van het originele geschilderde onderwerp.

Curator Brian Hannon schrijft: 'niet alleen is zijn werk een interessante studie voor zijn eigen kunst, maar het daagt ons ook uit om ons af te vragen op wat voor manieren wetenschappelijke informatie verweven is in onze cultuur. Zijn unieke gebruik van traditionele ideeën over portretten, insectenkunde, hiërarchie en forensische wetenschap overwinnen de spanning tussen methodologische objectiviteit en niet te vermijden psychologische subjectiviteit'.

Mapes heeft talrijke solotentoonstellingen gehouden in de Verenigde Staten, Londen en Nederland. Als toevoeging bij de vele individuele opdrachten: een recente opdracht van meerdere werken voor schepen van de Holland-America en Royal Caribbean cruise lines en een opdracht voor The New York Times. De kunstenaar woont en werkt in the Hudson Valley, New York.Opleiding

1984 BFA from the University of Illinois
1992 MFA from the University of Illinois

Solotentoonstellingen (een selectie)

2017   "62 Collections", Krause Gallery, NYC
2015   "Dutch Glory", NL=US, Rotterdam 
2015   "Anatomy of the Muse", Opera Gallery, Hong Kong
2014   Yellowstone Art Museum, Verenigde Staten
2013    Schoolhouse Gallery, North Salem, NY
2009    Illinois Wesleyan University, Bloomington, IL
2008    FlexSpace, Urbana, IL
2008    Richland College, Decatur, IL

Groepstentoonstellingen (een selectie)

2019  "Afflatus", 5-50 Gallery, NYC
2019  "Represented Past", Sotheby’s IOA, NYC
2017  “Art in Embassies", The Hague NL
2015  "Realisme", Amsterdam NL
2014  "Revisiting the Golden Age",Pulchri Studio,The Hague NL
2014 "Cut-Copy-Paste", Beers Contemporary, London
2014  Ampelhaus, Berlin
2014  “Face to Face, Wall to Wall”, Yellowstone Art Museum, Billings, MT
2013  KunstRAI, Amsterdam NL
2013  Victorious, Chelsea NYC
2012  We Find Our Way - Parlor Gallery, Asbury Park, NJ
2011  Outsiders & Objects - Parlor Gallery, Asbury Park, NJ
2011  Terrible Twos - Parlor Gallery, Asbury Park, NJ

Opdrachten

2018  Q|O Amsterdam (hotel), NL 
2018  Proto Magazine (Mass General Hospital)
2016  Royal Caribbean, Harmony of the Seas ship
2016  Holland America Line, Koningsdam ship
2015  New York Times, Sunday Magazine

Collecties

 

There are curently no artworks from this artist available.