SIMONE BINGEMER

Portraiture in pastel

simone bingemer

31 mei - 5 juli 2015
Oudegracht 340 Utrecht

Op zaterdag 31 mei opent de inmiddels 4e editie in de reeks tentoonstellingen rondom een portrettist van de Portretwinkel in Morren Galleries aan de Oudegracht 340 in Utrecht. Dit keer met een overzicht van pastel tekeningen op papier van kunstenares Simone Bingemer. De tentoonstelling die mogelijk werd gemaakt door de medewerking van de bruikleengevers, geeft hiermee een uniek overzicht van het werk van Simone Bingemer. Voor wie van bijzondere portretten houdt, is een bezoek zeker een aanrader!

Simone Bingemer (Keulen) werkt uitsluitend in pastel en potlood op papier. Een techniek die zij zich geheel zelf eigen heeft gemaakt en waarvoor zij meermalen onderscheidingen ontving. Dit jaar kreeg zij een eervolle vermelding in the Shades of Gray Competition 2015 voor één van haar tekeningen en afgelopen februari ontving zij voor de 2e maal de Grand Prize in de categorie Portretten van de Amerikaanse Pastel 100 Competition 2015. Elegantie en terughoudendheid zijn twee woorden waarmee de jury het ingezonden werk van Simone Bingemer omschreef. Het winnende portret Isabell is te zien in de expositie en is een voorbeeld van Bingemers verbluffende technische vaardigheid in combinatie met een groot psychologisch inzicht. Over het portret van Isabell zegt zij “Ik probeer altijd om neutraal te blijven en heb een groot respect voor de waardigheid van mijn model. Zo tast ik af wat wij samen kunnen creëren. Toen ik Isabell de eerste keer zag wist ik meteen dat er een zeer goed model in haar verscholen ging. Niet alleen om haar rode haar en verfijnde gezichtstrekken, maar vooral door haar tijdloze verschijning”.

De passie voor portret is er sinds haar jeugd. Gezichten van mensen en dieren konden haar mateloos fascineren en verveelden haar nooit. Het tekenen met pastelkrijt ontdekte zij na het overlijden van haar grootvader Georg Meistermann (Professor Georg Meistermann geldt als een wereldvermaarde schilder en glasschilder van de 20e eeuw) toen zij van haar grootmoeder zijn verzameling pastelkrijt cadeau kreeg. Na een worsteling met het materiaal vond zij haar eigen techniek; een vakmatige en handwerkmatige manier van werken waar zij erg veel plezier in heeft. Haar portretten getuigen van een extreme discipline en precisie in weergave. Haar psychologische inzicht samen met de professionele vaardigheid van haar ambacht, resulteren in pastels en tekeningen die een bijzondere levendigheid uitdrukken.

Simone Bingemer volgde als jong meisje een klassieke balletopleiding bij het Stuttgarter Oper Ballet en daaropvolgend studeerde ze aan de Köllner Kunstacademie. Hier was ze als zestienjarig meisje de jongste studente. Haar talent werd al vroeg opgemerkt en na het behalen van haar diploma in 1975, werkte zij wereldwijd als illustrator voor diverse internationale bureaus. Vanaf 1995 heeft zij zich volledig in de portretkunst gespecialiseerd.

Voor ieder die Simone Bingemer zou willen ontmoeten: zij is aanwezig bij de feestelijke opening van haar tentoonstelling aan de Oudegracht 340 te Utrecht op Zondag 31 mei vanaf 15.00 uur.