WALTER ELST | BASHER | JUDITH STEENKAMER

11 januari - 22 februari 2015

Oudegracht 340 Utrecht

Feestelijke Opening op Zondag 11 januari, met om 15 uur een inleiding door schrijver/dichter GERRIT LUIDINGA. De kunstenaars zijn aanwezig en Trio Rik van den Bergh zorgt voor live-muziek!

Traditiegetrouw opent Morren Galleries in haar Utrechtse galerie aan de Oudegracht 340, het nieuwe jaar met een tentoonstelling van de Belgische meester van het Stilleven, Walter Elst. Dit keer in combinatie met het werk van de Irakese kunstschilder Basher en beeldhouwwerken van diverse kunstenaars zoals o.a. Evert den Hartog, Pieter Vandendaele, Coba Koster en Margot Homan. Nieuw is hierbij de combinatie met een solotentoonstelling van de portrettiste Judith Steenkamer. Een initiatief van Morren Galleries om de openingen aan de Oudegracht voortaan te combineren met een solopresentatie van een kunstenaar verbonden aan de Portretwinkel. 
 
De combinatie van de drie schilders, Walter Elst, Basher en Judith Steenkamer geeft ons een rijke en boeiende kijk op de schilderkunst. Hoewel hun werk veel overeenkomsten vertoont door de realistische en traditionele stijl waarin verfijning en detail erg belangrijk zijn, benadrukken zij ieder net even een ander deel van onze werkelijkheid; voorwerpen, de natuur en dieren, de mens en de innerlijke mens.
 
Walter Elst (Antwerpen 1955) laat ons wederom verbluft staan met zijn karakteristieke stillevens waarin hij eenvoudige voorwerpen als kruiken en kommetjes in een intens en krachtig licht en harmonieuze compositie plaatst. De kommetjes gevuld met pruimen en nectarines zijn prachtig en intens van kleur en met een frisse echtheid omgeven. Ook de schilderijen met de natuur, vogels en dieren als onderwerp, weerspiegelen zijn scherpe observatievermogen. Het is alsof zijn vogeltjes daar echt even voor ons zitten, alert en oplettend, zich bewust van onze aanwezigheid en even later in een enkele snelle beweging weer weg zullen vliegen.
 
In het werk van Basher (Irak 1950) zien we de weergave van een innerlijke wereld; zijn innerlijke wereld, met persoonlijke verwijzingen naar herinneringen en gebeurtenissen die in zijn leven een belangrijke rol spelen. Ook zien we verwijzingen naar bestaande beroemde Europese schilderijen en architectuur die deels in zijn fantasie is ontstaan maar ook op de werkelijkheid berust. Basher is een schilder die zich slechts op deze wijze verstaanbaar kan maken; zijn schilderijen zijn zijn taal, en vertellen zijn verhaal. Het vergt van de kijker tijd en aandacht om ze te kunnen duiden en begrijpen en dat maakt ze zo bijzonder; als een boek waarin het verhaal zich langzaam ontvouwt.
 
Judith Steenkamer (Wijchen 1980) zoekt de uitdaging in het weergeven van de mens, in de vorm van het portret. Ze schildert in sterke licht donker contrasten en werkt de portretten verfijnd uit. De natuurlijke compositie en het sobere kleurenpalet geven de portretten een serene uitstraling en mystieke zeggingskracht. Het is de levendigheid die haar het meest boeit en de uitdaging om de illusie van dit leven weer te geven in olieverf op paneel. De nog jonge debuterende Judith won in 2013 de publieksprijs bij de tentoonstelling Beeld van Beatrix in Paleis het Loo te Apeldoorn. Jongstleden 20 december was zij te zien in het televisieprogramma Sterren op het Doek en ook hier werd haar schilderij gekozen, ditmaal door de geportretteerde Willeke Alberti. Zowel Paleis het Loo, Willeke Alberti en andere trotse bezitters van een door Judith geschilderd portret, zijn zo vriendelijk hun schilderij in bruikleen te geven voor haar solopresentatie. De werken van Judith Steenkamer zijn dan ook niet te koop.