GERTJAN SCHOLTE ALBERS

Hollandse Wildernis

29 MAART - 24 MEI 2015

PRINSENGRACHT 572 AMSTERDAM

In onze Amsterdamse galerie heten wij u welkom bij de feestelijke opening van een nieuwe tentoonstelling van de enige ware 'plein air'  schilder die Nederland rijk is: Gertjan Scholte Albers!

Om 15.00 uur opent filmmaker/producent en Gouden Kalf-winnaar TON OKKERSE de tentoonstelling. Een tentoonstelling die net als de bekroonde film van Okkerse (De Nieuwe Wildernis) de Nederlandse natuur in al haar intensiteit en schoonheid laat zien. Geen andere Nederlandse kunstenaar weet het landschap met zoveel kleur, contrast en expressie te vast te leggen.

Naast het werk van Scholte Albers tonen we bronzen beelden van JAN DE GRAAF en laten we de heerlijk zomerse schilderijen zien van de Chinese JUANE XUE plus enkele stukken van de Britse schilder DOUGLAS GRAY.

OVER SCHOLTE ALBERS
Scholte Albers is een plein-air schilder pur sang. Vijf dagen per week, in alle jaargetijden en alle weersomstandigheden, is hij ergens buiten te vinden. Een speciale, zelfgebouwde kar die zijn kleine brommertje dagelijks meetorst, doet dienst als opbergkast, tafel en palet en daarin zijn als zijn benodigde schildersspullen efficiënt opgeborgen: penselen, verf, doek, ezel en zelfs een enorme lap plastic zeil om zichzelf en zijn schildeij te kunnen beschermen tegen regen of sneeuw. Wandelaars die ergens op een verlaten plek in een bos, duin- of polderlandschap wandelen en de kunstenaar in actie aantreffen, zijn vaak verrast bij het aanschouwen van dit tafereel.
Scholte Albers: "Ik vind dat altijd wel leuk. Mensen zijn vaak heel belangstellend en stellen direct allerlei vragen. Het komt tegenwoordig blijkbaar minder vaak voor dat men een landschapschilder daadwerkelijk in een landschap al schilderend aantreft. De meeste schilders van nu maken foto’s van een landschap en gaan die daarna in hun atelier in verf uitwerken. Voor mij werkt dat niet. Ik heb het zeker wel geprobeerd, want het scheelt een hoop gesjouw en gedoe, maar het lukte niet. Ik moet echt in het landschap staan om het gevoel en de sfeer van dat moment te pakken: als de zon schijnt, of als de lucht juist donker en grauw is, als er een stevige wind waait en de bomen ruisen en takken zwiepen, of als de schemering inzet….al die verschillende natuurverschijnselen hebben zijn uitwerking op mijn gemoed en bepalen hoe een schilderij gestalte krijgt en wat de kleurstellingen worden." Zijn atelier is de wereld is dus nogal groot te noemen!

Scholte Albers schildert met zeer pasteuze toets en legt met zijn gedurfde kleurgebruik een associatie met de Duitse expressionisten en de Groningse kunstenaarsvereniging De Ploeg. Net als bij hen is kleur een belangrijk beeldend middel waarmee de kunstenaar diepe emoties tot uitdrukking kan brengen. In vele lagen bouwt hij zijn landschappen op. Als je verfhuid van dichtbij bekijkt, is dat al een landschap op zichzelf!