Walter Elst: Hulde aan de Schepping!

Walter Elst | Mannetjes IJsvogel in rust | olieverf op paneel | 17,5 x 53,5 cm | 2018

Vogels kijken is voor de Belgische fijnschilder Walter Elst (Antwerpen, 1955) al sinds zijn prille jeugd een passie, net als het schilderen. Pas sinds een aantal jaren is hij de twee gaan combineren: het schilderen van vogels. Walter Elst die bekendheid geniet vanwege zijn klassieke stillevens en trefzekere landschappen, was blij verrast toen hij merkte dat zijn hyperrealistisch geschilderde vogels door het publiek positief ontvangen werden. “Het doet me goed te ontdekken dat de natuur niet alleen voor mij, maar ook voor de toeschouwers van mijn werk zo’n geliefd onderwerp is. Dat is ook mijn voornaamste doel: hulde brengen aan de Natuur, aan de Schepping en dus ook aan zijn Schepper.” Aldus Walter. Hij verheugt zich nu al op het openingswoord van de bekende vogelbeschermer en ‘Baardmannetje’ Nico de Haan: “Ik heb heel wat van zijn Cd’s voor herkenning van vogelgeluiden in allerlei biotopen. Zijn stem ken ik dus maar al te goed. Wat een eer voor mij om Nico de Haan te ontmoeten!”  

Gertjan: Op de fietskar

Gertjan Scholte Albers | Bos en Pad | olieverf op doek | 90 x 140 cm | 2018

Gertjan Scholte Albers (Valthermond, 1971) schildert vanuit dezelfde overtuiging als zijn collega-kunstenaar Walter Elst: de schoonheid van de schepping (natuur) is de leidraad. Al tijdens zijn studie aan de kunstacademie te Enschede besloot Gertjan het schilderen in een atelier te verwisselen voor de rijke ervaring van het buiten schilderen. Sindsdien trekt hij er dagelijks met zijn fietskarretje op uit, niet om de elementen te trotseren maar juist om deze te gebruiken om zijn beleving van het landschap dat zich voor hem uitstrekt te voeden. “Ik ervaar de wisselende atmosfeer, het directe licht en de enorme ruimte. Ze geven mij een gevoel van vreugde”. Opvallend is dat zijn landschappen er niet uitzien alsof ze naar de werkelijkheid geschilderd zijn. De doeken zijn veelal uitgevoerd in kleuren die de traditionele natuurliefhebber niet in zijn palet heeft. Contrasten van licht en donker die in het landschap voorkomen, zet hij om in experimentele, heldere kleuren.

Naast schilderijen van Walter Elst en Gertjan Scholte Albers is er ruimtelijk werk te zien van KOBE, EVERT DEN HARTOG en PIETER VANDENDAELE