STATE OF MIND | DE VERBEELDING VAN HET DENKEN

werk van  EDDY STEVENS – MAYA KULENOVIC – CECILE PERRA – BOB LONDON

vernissage  ZONDAG 26 NOVEMBER, 15 UUR, OUDEGRACHT 340, UTRECHT

Er zijn kunstenaars die werk maken dat simpelweg realistisch is, zij geven de werkelijkheid natuurgetrouw weer. Maar er zijn ook kunstenaars die de werkelijkheid wel natuurgetrouw weergeven – dus dat een geschilderd mens er ook echt uitziet als een mens – maar daarbij ook hun gedachten of fantasie de vrije loop laten. Zij creëren daardoor een nieuwe werkelijkheid en maken daarmee hun gedachten zichtbaar. In de tentoonstelling ‘State of Mind – de verbeelding van het denken’ ziet u werk van kunstenaars die hun innerlijke denkwereld aan ons blootleggen. In dit artikel belichten we twee van de vier exposanten: Eddy Stevens en Maya Kulenovic.       

Schilderende Filosoof

Zo kunt u het nieuwste werk zien van de Belgische schilder EDDY STEVENS (Brasschaat, 1965). Een kunstenaar die beschikt over indrukwekkende schildertechnische kwaliteiten: al wat hij bedenkt of ziet, zet hij op virtuoze wijze op het doek of papier. En hij ziet nogal wat! Eddy Stevens kan beschouwd worden een schilderende filosoof wiens werk meer vragen oproept dan antwoorden. En dat is ook zijn bedoeling. Op symbolische wijze refereert hij aan de relatie tussen mens en dier, de interactie tussen mensen onderling, of de relatie van de mens tot de tijd. Voortdurend lijkt hij ons iets te willen duiden zonder heel nadrukkelijk te zijn. Eddy Stevens is een gevoelig persoon, een groot denker en bovenal een hoogbegaafd schilder, die de complexiteit van de mens voor de eeuwigheid weet vast te leggen.

Psychologische Staat

Niemand kan de schilderijen van de in Canada wonende MAYA KULENOVIC (Sarajevo, 1975) beschrijven als 'fotografisch', en haar plaats is in de realistische traditie evenmin veilig. Haar werk is realistisch in de manier waarop Rembrandt en Goya realistisch zijn: net als haar illustere voorgangers tracht zij de essentie van het menselijk bestaan te verkennen en een psychologische staat te vangen in olieverf. Haar werk is op te delen in drie thema’s: gezichten, landschappen en gebouwen. En alle drie de onderwerpen - hoe herkenbaar ze ook lijken - zijn een directe vertaling van haar verbeelding of onderbewustzijn. Als ze schildert, doet ze dat spontaan, zonder eerst te schetsen of uitvoerig te bedenken wat ze zal maken: het ontstaat al doende.

Morren Galleries - die volgend jaar haar 25-jarig bestaan mag vieren - heet ieder van harte welkom om de tentoonstelling te komen zien. De galerie is geopend van dinsdag t/m zaterdag van 11 tot 17 uur en op zondag van 12 tot 17 uur. De toegang is gratis. State of Mind loopt tot 31 januari 2017.