Nederlands English

Billy und Hells

Billy und Hells is de naam van een fotografenduo: Anke Linz (Nürnberg, 1965) en Andreas Oettinger (München, 1963). Ze ontmoetten elkaar in 1986, vonden een gezamelijke passie voor fotografie en werden partners in het werk en in het leven. Geïnspireerd door de foto’s van Irving Penn en Helmut Newton, begon het tweetal te werken in de modefotografie. Per ongeluk ontdekten ze een techniek, die in hun latere oeuvre hun kenmerk zou worden. Door te vergeten een zwart-wit negatief uit de Wühltisch vergroter te halen, ontstond er een prachtige Barietfoto. Later ontdekten zij dat een combinatie van een zwart-wit dia van een kleur negatief, samen met de kleurenfoto een prachtig effect opleverde. Door deze techniek raken de kleuren verzadigd, maar er treedt tegelijkertijd een intensiteit op, die ze met gewone fotografie tot dan toe, niet bereikt hadden. In 1999 doet Billy und Hells voornamelijk aan reclamefotografie. Ze missen hierbij de artistieke vrijheid waar ze naar verlangen en settelen zich daarom in 2000 in Berlijn om vrij werk te gaan maken. Inmiddels exposeren ze over de hele wereld, o.a. in Tokyo en Berlijn. Een van de foto’s ‘Nabil’ is gebruikt in een mode tentoonstelling over ‘De Ideale Man’ In het Gemeentemuseum in Den Haag. Hun portret ‘Sophia’ werd gebruikt in London National Portrait Gallery voor de reclame campagne voor de expositie van de Fotografie Portret Prijs 2007.

Opleiding

Anke Linz: Autodidact sinds 1986 Andreas Oettinger: 1988-1990 School voor Fotografie, München

Groepstentoonstellingen (een selectie)

2011 Morren Galleries, Amsterdam - Nederland 2011 AAF Londen - Engeland 2010 Morren Galleries, Amsterdam - Nederland 2010 Maritiem Museum Rotterdam - Nederland 2010 Gemeente Museum Den Haag - Nederland 2009 Galerie Utrecht - Nederland 2008 Galerie Utrecht ‘Sisters of Mercy’, Utrecht - Nederland 2007 National Portait Gallery, Londen - Engeland 2004 Leica tentoonstelling, Tokyo - Japan

Opdrachten

Divers portretassignments

UTRECHT

Op Aanvraag

  • PARTY at MORREN GALLERIES march 5th 2011

    A video impression of the private party in honour of the new BILLY&HELLS collection entitled IN BETWEEN. It took place at our gallery in Amsterdam on saturday march the 5th.

    Posted by Morren Galleries - The Netherlands on donderdag 24 maart 2011

    PARTY at MORREN GALLERIES march 5th 2011

  • Billy & Hells