Nederlands English

Amiran Djanashvili

Amiran Djanashvili (1962) volgt, na een strenge selectie, vanaf zijn zevende jaar kunstonderwijs aan een Kunstschool voor begaafde kinderen in Tbilisi (Georgië). Dit is in Nederland een onbekende vorm van kunstzinnig jeugdonderwijs voor talenten in de dop. In 1981 gaat hij naar de kunstacademie waar hij in 1987 als beeldhouwer afstudeert.

Amiran probeert altijd compacte beelden te maken, die al naar gelang de compositie uit steen, marmer of brons kunnen bestaan. Hij denkt steeds aan alle details als de compositie van de handen, de beweging van het lichaam en de eventuele kleding. Amiran laat niets aan het toeval over; elk detail moet bijdragen aan de totale compositie. Het drie-dimensionale element van zijn sculpturen is voor hem van het allergrootste belang. Bovendien moeten alle vormen plastisch interessant zijn en in perfecte harmonie met elkaar leven. Het beeld mag geen overduidelijk vooraanzicht hebben, maar moet van alle kanten interessant zijn. 

Zijn figuratieve beelden, waaronder naakten en portretten (zijn specialiteit), zijn van hoge kwaliteit en verraden een opleiding waarin de klassieke beeldhouwkunst voorop heeft gestaan. 

Sinds 1991 woont Amiran met zijn gezin in Utrecht en exposeert zijn werken in vele landen. Amirans sculpturen werden verkocht in Japan, Israël, de VS, België, Duitsland, de voormalige Sovjetunie en natuurlijk Nederland.

Opleiding

1969 School voor de Kunsten in Georgië, jeugdonderwijs
1981-1987 Beeldhouwen - Kunstacademie Georgië

Opdrachten

2012  Beeld 'Pelgrim', Jacob Gasthuissteeg
         Bronzen beeld van Alyt Ponciaens voor Stichting Dom 750
2013  Een lantaarnconsole voor de Utrechtse Oranjeverenigingen
2015  Bronzen beeld 'Sjofar' (ramshoorn) voor het Joods Oorlogsmonument in Utrecht

Op Aanvraag