Nederlands English

Eric Morren

Eric Morren (22-4-1970, De Bilt) - GEOMETRISCHE ABSTRACTE SCULPTUREN

Om uit te leggen waar kunst over gaat dan schiet je al direct te kort bij de eerste zin. Dat is vergelijkbaar als die jongen die voor zijn eindexamen Nederlands werd gevraagd Wat is lef? Dit is lef.. en leverde zijn opstel in met deze ene zin. Hoe meer je over kunst schrijft hoe meer je erachter komt dat er aannames worden gedaan. Heeft de kunstenaar dat er wel mee bedoeld. Is het uberhaupt wel kunst? Wanneer is iemand een kunstenaar. Wanneer hij iets heel goed kan of juist wanneer hij in staat is om zijn omlijnde volwassenheid los te laten.

Na meer dan dertig jaar kunst gekeken te hebben kan ik wel zeggen dat ik wat voorbij heb zien komen. De beelden die ik het afgelopen jaar gemaakt heb kwamen uit het niets tevoorschijn. Het ene moment lag het metaal nog in platen op de grond en het andere moment stond het recht op. Een vreemde ervaring als of de beelden er al waren voordat ik ze gemaakt had. Na een paar werken ontstond er opeens de angst dat ik het vermogen kwijt zou raken maar ik moest even ontdekken waarom ik deze beelden ging maken en waar deze vandaan komen. Ondertussen weet ik waar deze werken over gaan, waar ze vandaan komen en kan ik nieuwe werken opwekken. De angst is verdwenen. Wanneer een schilder een kwast vindt die hem bevalt zo vond ik mijn lasapparaat dat voelde als gegoten.

Door het samen laten gaan van Westerse en Oosterse invloeden zijn deze beelden in mijn hoofd ontstaan. Het lijken beelden uit het verleden maar ook uit een verre toekomst, beelden die ons nog iets moeten gaan vertellen. Ik plaats ze het liefst in een verstilde ruimte of grote zandvlakte waar je dan zo een beeld tegenkomt en je afvraagt wat het is. Als het een gebruiksobject is waar wordt het dan voor gebruikt? En waarom die cirkels? Toen het negende beeld er opeens stond vielen mij de cirkels op. Waarom toch steeds die cirkels buiten dat die voor mij visueel erg aantrekkelijk zijn. Waarom maakte ik opeens deze beelden? Soms ben je op zoek naar iets dat je kracht geeft. Je bent in jezelf gekeerd en wil dat vasthouden maar wil die sereniteit ook graag delen. Je wilt open zijn maar ook sterk overkomen. Je wilt lief zijn maar toch ook stoer. Je wilt zenden maar ook ontvangen. Je wilt terug naar iets primitiefs maar tegelijk futuristisch kunnen ontvangen. Je wilt je kennis en kunde delen en overbrengen.

Op de frequentie waarop ik de beelden heb gemaakt probeer ik die vast te zetten en bescherming te bieden en te delen met degene die dit waar kan nemen. Om deze frequentie vast houden zijn deze cirkels ontstaan. Je ontvangt iets dat je vast kunt houden zolang je dat wilt. Wij houden ons graag vast tradities en geloof en zoeken daar symbolen voor. Zoals iedere stam een eigen totempaal had en daar het hele dorp omheen danste zo bouwde wij in het westen kerken om naartoe te gaan. Wordt er een tand van Boeddha bewaard en lopen we er rondjes om. Zingen en maken we mantra's om ons te beschermen. We klampen ons vast aan stukken metaal of steen en geven daar een extra dimensie aan. Zo voel ik dat ook met mijn beelden. Ik zit daar in samen met de energie die ik erin gestopt heb. Je kan hem voelen wanneer je dat wilt. Ik praat ook tegen kunst, aai het en geef het liefde. Dan is de cirkel rond.

Dat is wat ik geven wil en probeer dat over te brengen. Wanneer je je afstemt op de juiste frequentie dan kun je het voelen. Kunst moet natuurlijk iets vertellen maar moet ook vragen oproepen. Een goed kunstwerk intrigeert en boeit iedere keer weer wanneer je het ziet. Er ontstaat een relatie en het wordt je dierbaar. Zoals een kunstenaar vaak zegt dat het zijn kinderen zijn en een verzamelaar zijn kunstwerken koestert en verzorgd. Maar belangrijk voor mij is het de verwondering die het oproept en heel soms de fantasie prikkelt. Door het simpel samenstellen van diverse materialen ontstaat er opeens een voorwerp waar je van kunt genieten. Dat gevoelens oproept een eigen identiteit krijgt waar een energie vanuit gaat die blijft. Het voorwerp is geboren.

Op Aanvraag

  • Steel sculptures by Eric Morren

  • Weightless I