Nederlands English

Pieter Vanden Daele

Pieter Vanden Daele is geboren in België in 1971. Hij groeide op tussen meren en de rivier de Schelde. De rivier de Schelde en de verscheidenheid aan meren zijn een ideale omgeving voor vissers. Toen zijn vrienden gingen sportvissen, volgde Pieter schilderlessen aan de academie van Oudenaarde. Al op jonge leeftijd raakte Pieter gefascineerd door de onderwaterwereld en fauna. In 2000 werkte hij bij een kunststichting in Oudenaarde, waar hij mallen leerde maken en leerde brons gieten en patineren. In 2003 kwamen zijn passies samen en begon hij met het gieten van bronzen beelden van voornamelijk karpers. 

De vissen die hij maakt, hebben een bijzondere textuur, een huid met schubben vertaald in brons. VandenDaele heeft hiervoor een hele eigen techniek ontwikkeld. Pieter bouwt het originele model op uit organisch materiaal, zoals blaadjes, hout, leer, was en vele andere materialen. Diverse organische materialen gebruikt hij in zijn mallen om speciale afdrukken en structuren te creëren in de huid van het brons. Dit geeft de sculpturen zoveel karakter, dat namen als Ferox, Alphons en Ludwig ons niet verbazen.

Zijn vissen leven, gevangen voor de eeuwigheid. Net zoals de natuur prehistorische vissen gevangen houdt in fossielen. Niet alleen de levendigheid van de vissen in zijn beelden, maken hem een groot kunstenaar, ook het prachtige patina wat hij gebruikt voor zijn kunstwerken. Al zijn beelden zijn gelimiteerde edities: ieder ontwerp wordt maximaal acht keer gegoten, plus vier Epreuves Artistes.

Zijn bronzen beelden van verschillende soorten vissen, zijn tentoongesteld in heel Europa.

Opleiding

Academie van Oudenaarde

Groepstentoonstellingen (een selectie)

2017 London Art Fair Islington, London UK
2017 Realisme Amsterdam, Morren Galleries, Amsterdam NL
2016 BRAFA Brussels 
2016 Decorative Fair London 
2016 Kunst en Antiek Naarden Vesting 
2016 Art und Antik Münster 
2016 PAD Paris 
2016 Art Breda
2015 BRAFA Brussels
2015 Pad Paris
2015 London Art Fair Islington
2015 British Art Fair London
2015 Art Toronto
2014 BRAFA Brussels 
2014 Arts and Design Fair Miami 
2014 PAD Paris 
2014 British Art Fair London 
2014 Art Toronto 

Beurzen

Art Breda, Pad Parijs, Art und Antik Münster, British Art Fair, Brafa Brussels, Decorative Fair London, Art Toronto

UTRECHT

Op Aanvraag