Nederlands English

Evert den Hartog

Evert den Hartog (Groot-Ammers, 1949) is een beeldhouwer die zijn opleiding kreeg aan de Rotterdamse Academie van Beeldende Kunsten. In de jaren '71 tot '76 kreeg hij aan de academie les van onder andere Arie Teeuwisse en Bram Roth. De eerste jaren na zijn opleiding maakte hij voornamelijk keramische beelden tot hij met een collega besloot zelf beelden in brons te gaan gieten. Mede door de werkzaamheden in een bronsgieterij leerde hij het vak in al zijn facetten kennen.

Zijn vaste onderwerpen zijn dieren in vele variaties. Vogels en stieren bijvoorbeeld zijn dieren die steeds weer in zijn werk opduiken. Bij de vogels lijkt het brons geen gewicht te hebben en balanceren deze beelden op één poot of zweven ze, slechts met de vleugelpunten aan elkaar verbonden, vrij in de lucht. Steeds wordt gezocht naar een 'beeld' wat een moment van spanning even stilzet, om de toeschouwer dit bewuste moment te laten zien. Humor is een element wat hij graag toevoegt aan zijn beelden: het geeft de beelden iets luchtigs en vanzelfsprekends.

De beelden worden nu in België bij bronsgieterij Art Casting gegoten. Het gieten van de beelden bij deze gieterij heeft veel positief resultaat gehad: de kwaliteiten van deze gieterij maakt het mogelijk beelden te maken die voorheen bijna niet te realiseren waren. De beelden die hij nu maakt, met hun strakke haast geabstraheerde uiterlijk, vereisen een perfecte giettechniek en een groot vakmanschap van de mensen die de beelden afwerken en patineren.

Evert voerde veel opdrachten uit die onder andere geplaatst zijn in, Kobe, Japan, Dallas, U.S.A., Jakarta en Antwerpen. In Nederland staan zijn beelden in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Voorschoten, Venlo en vele andere plaatsen in Nederland.

De bronzen beelden van Evert den Hartog zijn geëxposeerd in vele galeries van Amsterdam tot Singapore.

Opleiding

Academy for Visual Arts, Rotterdam

Solotentoonstellingen (een selectie)

2015      Morren Galleries, Amsterdam
2014      Art Centre Hores, Sint-Martens-LatemOpdrachten

2015  Ciran, Venlo

Collecties

ING Collection
Caldic Collection

UTRECHT

Op Aanvraag