Nederlands English

Candace Charlton

Candace Charlton (Durban, Natal, 1968 - South Africa) ging naar de Johannesburg School of Art, Ballet, Drama en Music van 1983-1986. Ze ontving 2 beurzen en kon daarmee haar studie vervolgen aan de Rhodes University in Grahamstown. Daar studeerde ze af in Fine Arts, gespecialiseerd in beeldhouwen en kunstgeschiedenis. Gedurende deze periode deed ze mee met vele exposities en wedstrijden. In 1989 exposeerde ze in Port Elizabeth, bij de Eastern Province Society of Fine Art. In 1992 won ze hier de Eisteddfod Floating Trophy, voor het beste werk in de categorie portret tekenen.

Ze nam ook deel aan de Standard Bank Young Artists Award Competition in 1990. Na haar afstuderen werd ze lid van de Artists Market Association in Johannesburg en van de Magnolia Artists Market in Pretoria en deed mee met de maandelijkse openlucht exposities en markten.

In 1997 trok haar werk de aandacht van de Elizabeth Gordon Gallery in Durban.

De combinatie van abstracte en figuratieve elementen in haar schilderijen spreekt een breed publiek aan.  Haar werk wordt vaak gepresenteerd op beurzen zoals Realisme Amsterdam en de Open Art Fair in Utrecht. De menselijke vorm is het belangrijkste onderwerp in Charltons werk. Ze streeft ernaar het mysterie en de diepte van de menselijke psyche te ontrafelen in haar intensief bestudeerde portretten en figuratieve composities.

De afgelopen jaren is het landschap ook steeds belangrijker geworden in haar schilderijen. Haar liefde voor het verbeelden van een gevoel en sfeer krijgt hiermee een nieuwe uitdrukkingsvorm, met de nature als onderwerp. Sinds 2000 woont en werkt Candace in Nederland en wordt ze vertegenwoordigd door Morren Galleries. Candace exposeert regelmatig in Morren Galleries in Nederland en in galeries in Zuid-Afrika.

Opleiding

Rhodes University, Grahamstown, South Africa

Solotentoonstellingen (een selectie)

2013 Visual Poetry - Morren Galleries, Utrecht
2010 New Roots – Morren Galleries, Amsterdam
2009 Knysna Fine Art, South Africa
2008 Morren Galleries, Utrecht
2007 Morren Galleries, Utrecht

Groepstentoonstellingen (een selectie)

2014 Galerie Zofier, Nieuweschoot
2014 Realisme Art Fair, Amsterdam
2012 Film Forever, Morren Galleries, Utrecht

Opdrachten

1999 – 2015 25 portrait commissions

Beurzen

ING Collectie

Awards

2 Rhodes University Bursaries

Best work in figure drawing, eastern Province Society of Fine Art Eisteddfod , 1992

UTRECHT