Nederlands English

Ala Khonikava


Ala Khonikava (Mogilev, 1974) haalde haar diploma decoratieve kunst en textielontwerp aan de kunstacademie in Vitebsk, Wit-Rusland.

Ze woont al jaren in Nederland, het land dat ze typeert als het land van de prachtige, iets sombere landschappen en glimlachende mensen.

Ala schildert elke dag. In haar atelier in Meppel werkt ze aan verschillende kunstprojecten: landschappen, stillevens, portretten.

Haar stijl is impressionistisch, lyrisch en decoratief. Ze laat zich inspireren door Russisch impressionisme en post-impressionisme.

Het landschap speelt een hoofdrol in werken van Ala: natuurlijke vormen en lijnen van bomen, ritme van riet en takken, scherpe kleurcontrasten van lucht en veld, spelen met licht en schaduw.

De kunstenares kan in vervoering raken van eenvoudige dingen in de natuur, zoals een blaadje of een steen met een bijzonder patroon.

Ala Khonikava wil met haar werken een kleur- en structuurrijk accent aan een interieur geven, dat sfeer in huis brengt.

Maar het kunstwerk moet ook “raken”: je anders om je heen laten kijken en dingen tonen die onopvallend zijn, zoals het spel van een lichtstraal op een kopje thee.

Opleiding

Kunstacademie in Vitebsk (Wit Rusland), diploma kunst en textielontwerp

Solotentoonstellingen (een selectie)

Flower Power - Stedelijk Museum in Meppel 2023; IROK Galerie - Horst 2020; Landschappen van Ala Khornikava -Galerie Montulet, Den Haag 2019

Groepstentoonstellingen (een selectie)

Naarden Art Fair 2023; Kust 10 daagse in Bergen 2022; Kunst in Ootmarsum 2022; Zonder Haast, Galerie Staphorsium, Westzaan 2022; Dutchy Art Souls, Kunstboutique Havelte 2021-2022; Kunstkijkdagen in Meppel 2021; Galerie Drentsche AA 2021; Gekleurd, Galerie Paterswolde 202; 65 jaar Drentsch schildergenootschap, Galerie Pictura, Groningen 2020

Beurzen

Affordable Art Fair London 2019; ART Groningen kunstbeurs 2018; ART Groningen 2017; Nationale Kunstdagen Nieuwegein 2017

UTRECHT