Nederlands English

Victor Muller

Victor Muller (1976, Den Helder, Nederland) is een Utrechtse kunstenaar met een reeds aanzienlijk en indrukwekkend oeuvre. Hij roept met zijn werk een wereld op waarin hij het liefste zou leven, een plek waarin stilte, de eeuwigheid van het moment en een vlucht uit het hectische bestaan centraal staan. Het begrip tijdloosheid is voor hem dan ook zeer belangrijk. Zijn landschappen combineert hij met stillevens op de voorgrond bestaande uit gebruiksvoorwerpen die stuk voor stuk uit oude tijden afkomstig lijken. Het stilleven en het landschap vormen samen een combinatie waarin de sfeer van tijdloosheid goed voelbaar is.

Muller voelt zich verwant met schilders als Vermeer, Chardin, Hynckes, William Baily, maar ook Fra Angelico. Maar ook de hedendaagse Pietro Annigoni en natuurlijk zijn grote inspirator Giovanni Bellini. Het licht in de schilderijen van Victor Muller is dan ook altijd gedempt en gefilterd, nergens is er een zwartste zwart of een witste wit. In de schilderijen van Victor Muller is de achtergrond evenzeer een stilleven als de voorgrond.

Tegen het decor van een strak geënsceneerd, Toscaans landschap plaatst hij een compositie van gebruiksvoorwerpen die stuk voor stuk uit oude tijden afkomstig lijken. Het bestorven stilleven - letterlijk een ‘natura morta’ - versterkt de roerloosheid van het ‘vereeuwigde’ landschap erachter, waardoor de sfeer van tijdloosheid maximaal voelbaar wordt. Zelf zegt de kunstenaar hierover: ‘Die sfeer is voor mij erg belangrijk, het idee dat het landschap als het ware stil staat, geen zon, geen wind, geen regen, geen tijd, alleen maar een eeuwigdurende constante.’

Opleiding

Willem de Kooning Academie, Rotterdam

Collecties

Zijn werk is in meerdere binnen- en buitenlandse collecties te vinden, zowel privé- als openbaar.

UTRECHT