Nederlands English

Henk van Kalken

Henk van Kalken is geboren te Amsterdam in 1960. Ruim tien jaar heeft hij in het Spiegelkwartier in Amsterdam geëxposeerd. Daarna heeft hij de overstap gemaakt naar de bekende galeries. Van Kalken is autodidact en heeft veel tijd besteed aan het ontwikkelen van zijn schildertechniek, voornamelijk door het bestuderen van de oude meesters. Voor hem moet een schilderij een eigen stijl hebben en een optimaal gebruik van materiaal en techniek. Henk van Kalken schildert in ei-tempera en olieverf op linnen.

Door middel van een grisaille wordt eerst de vorm geschilderd. Daarna in verschillende lagen verf de kleuren en het detail. Van Kalken schildert figuratief met een knipoog naar het surrealisme. Gedachten, herinneringen aan situaties of personen uit zijn omgeving zijn veelal de inspiratie voor zijn werk. Het idee voor zijn schilderijen ontstaan meestal in een fractie van een seconde en de details worden daarna in de loop van de tijd bedacht. Met zijn schilderijen geeft hij zijn eigen belevingswereld weer en vertelt bij nadere beschouwing een veel complexer verhaal dan op het eerste gezicht. Vaak lijkt zijn werk het tegenovergestelde te zeggen van wat het in werkelijkheid doet. Het is goed te zien dat de natuur een belangrijke bron van inspiratie is voor Henk van Kalken.

Groepstentoonstellingen (een selectie)

2018 Atelierroute Laren, Nederland

Collecties

Zijn werk is o.a. aangekocht door: Dienst Musea voor Moderne Kunst te Amsterdam. Stichting Beeldende Kunst te Amsterdam, Particuliere verzamelaars uit o.a. Nederland, Duitsland, Engeland, Oostenrijk, Rusland, de Verenigde Staten, Australië en Japan.

UTRECHT