Nederlands English

 

Morren Galleries is een galerie voor hedendaagse figuratieve kunst in het hart van het Utrechtse Museumkwartier. In twee aangrenzende grachtenpanden aan de schilderachtige Oudegracht 340 presenteert de galerie hedendaagse schilder- en beeldhouwkunst, fotografie en keramische objecten van binnen- en buitenlandse kunstenaars. Dankzij de gastvrije en laagdrempelige sfeer loopt ieder de galerie gemakkelijk binnen en is het al meer dan 25 jaar een inspirerende ontmoetingsplek voor kunstenaars, kunstliefhebbers, collectioneurs en andere belangstellenden. 

 

 

De galerie
In 1993 maakte Eric Morren zijn droom waar: hij opende zijn eerste eigen galerie. Hij was toen 22 jaar. Twee jaar later kwam zijn partner Séverine Morren erbij. Intussen zijn zij al meer dan 25 jaar een solide duo dat zichzelf, de kunstenaars en bezoekers wil blijven prikkelen door steeds weer nieuwe uitdagingen aan te gaan. Zo hadden zij een lange periode (2005-2014) een tweede galerie in Utrecht aan de Burg. Reigerstraat, namen zij in 2010 De Portretwinkel over die toen nog in Haarlem gevestigd was, en openden zij in 2008 een galerie in Amsterdam waar vele opzienbarende tentoonstellingen plaatsvonden. Sinds kort zijn Eric & Séverine aan een nieuw avontuur begonnen, namelijk het realiseren van een multifunctioneel kunstcomplex achter hun woonhuis in Odijk. Om dit in goede banen te kunnen leiden,  hebben zij sinds juli 2017 de galerie in Amsterdam gesloten. Maar de galerie waar het allemaal begon aan de Oudegracht 340 in Utrecht blijft hun grote liefde en dankzij de sluiting van Amsterdam kunnen zij daar weer volop hun aandacht aan geven.

 

De ruimte
Wat het hoekpand aan de Oudegracht zo uniek maakt, zijn natuurlijk de typisch Utrechtse middeleeuwse werfkelders! Al is de begane grond met zijn pittoreske entree, prachtige uitzicht op de Geertebrug, authentieke glas-in-loodramen en diverse vertrekken, ook een plaatje om te zien. Maar de meeste bezoekers zijn pas echt onder de indruk als ze de trap naar beneden zijn afgedaald. De ruimte die zich hier bevindt is namelijk verrassend groot en dankzij de gewelven, bogen en ronde poorten ontzettend sfeervol. Als bezoeker voel je direct de historie van het pand en waan je je met enige fantasie in de kelders van een oud slot of stadskasteel. De twee aangrenzende werfkelders behoorden in de middeleeuwen tot stadsbierbrouwerij In den Eenhoorn. Een plaquette van de bierbrouwerij met daarop een eenhoorn is aangebracht aan de voorkant van het grachtenpand boven de raampartij. Op de schuin aflopende vloeren werden een paar honderd jaar geleden de biervaten zo de werf op gerold waar ze vervolgens aan boord van een scheepje werden geladen. Bijzonder is ook dat de kelders naast twee gewelfde ruimtes voornamelijk bestaan uit hoge ruimten met ‘rechte muren’, en dat is voor het presenteren van schilderijen wel zo prettig natuurlijk! In totaal beschikt de galerie over meer dan 400 m² expositieruimte.      

 

De kunstenaars
Morren Galleries vertegenwoordigt gevestigde kunstenaars en nieuwkomers uit zowel Nederland als de rest van de wereld. Het beleid van de galerie stelt kwaliteit en authenticiteit boven vernieuwing. Bij Morren Galleries mag kunst naast intrigerend, spannend of gelaagd ook simpelweg ‘Mooi’ zijn. Daarbij staat de technische uitvoering (het ambacht) even hoog in het vaandel als de artistieke inhoud van de kunstwerken. Met het merendeel van de exposanten is in de loop der jaren een vruchtbare, lange termijn relatie opgebouwd. Veel van de kunstenaars (zoals Wim van der Kant, Walter Elst, Wiebe Maliepaard, Eddy Stevens, e.v.a.) maken al sinds het prille begin onderdeel uit van de stal. Zo kunnen liefhebbers de ontwikkelingen van hun favoriete kunstenaars jaar-in-jaar-uit blijven volgen en hebben de kunstenaars een vertrouwd podium voor hun werk. Nieuwe ontdekkingen worden natuurlijk niet geschuwd, mits zij een bijzondere aanvulling zijn op de stal van de galerie.        

 

De activiteiten
Morren Galleries staat bekend om haar actieve beleid en open karakter. Het is niet alleen een plek waar men kunst komt kijken of kopen. Het is een bruisend oord waar veel gebeurt en te beleven is. Mooie gesprekken en ontmoetingen, en feestelijke en informatieve momenten wisselen elkaar af en vullen elkaar aan. Zo vinden er minstens 8 wisselende tentoonstellingen per jaar plaats die steevast feestelijk worden geopend. Meestal wordt een bijzondere spreker uitgenodigd die een link heeft met het getoonde werk, thema of kunstenaar. Joost Zwagerman, Jan Mulder, Jan Peter Balkenende, Lulu Wang, Barrie Stevens, Ronald Giphart, Kluun, Jules Deelder, Cor van Zadelhoff, Manon Uphoff, Maarten van Rossem en Arthur Japin zijn slecht enkele van de vele sprekers die eenmalig of meerdere keren het woord deden.
Bij deze tentoonstellingen worden ook lezingen gegeven. Ook organiseert de galerie previewdiners, boekpresentaties, Meet & Greet the Artist-momenten, Single Art Nights, veilingen en zelfs buurtborrels. Een a twee keer per jaar presenteert de galerie haar kunstenaars op een kunstbeurs.

 

Feestlocatie/vergaderruimte
Zo’n tien jaar geleden werd een professionele keuken gerealiseerd in een van de werfkelders. Met de komst van deze keuken is de galerie als locatie te huur voor o.a. feestelijke diners, vergaderingen, presentaties of jubilea. Ook is de galerie een unieke locatie voor filmopnames. In het verleden werden hier o.a. opgenomen het tv-programma Sterren op het Doek, een woonprogramma, een videoclip, een promofilm (Oger Herenmode), tv-commercial (Fonq), e.d. Heeft u belangstelling om een event in de galerie te organiseren, neem dan gerust contact met ons op! 

 

Het team
Eric & Séverine runnen de galerie samen vanaf 1993. 
Annemiek Schmidt Crans is galerie assistent. Sinds 2012 is deze duizendpoot naast Eric het vertrouwde aanspreekpunt als het om uw kunstaankopen gaat. 
Dat de galerie al sinds 1993 bestaat, is te danken aan dit kleine team van enthousiaste mensen die een enorme passie delen voor kunst. Met nimmer aflatende bevlogenheid zetten zij zich in voor de galerie en haar kunstenaars! 

 

Eric Morren
owner/director
+31 (0)6-54916131
emorren@morrengalleries.nl
    

                       

Séverine Morren
owner/assistant director
+31 (0)6-47761434
severine@morrengalleries.nl
   

Annemiek Schmidt Crans
gallery assistant
+31 (0)6-45330676

annemiek@morrengalleries.nl
   

    

 

   


   

   

 


Morren Galleries: Eric & Severine Morren 

Eric & Severine Morren