Nederlands English

 

Morren Galleries is een galerie voor hedendaagse figuratieve kunst in het hart van het Utrechtse Museumkwartier. In twee aangrenzende grachtenpanden aan de levendige Oudegracht 340 presenteert de galerie hedendaagse schilder- en beeldhouwkunst, fotografie en keramische objecten van binnen- en buitenlandse kunstenaars. Dankzij de gastvrije en laagdrempelige sfeer loopt ieder de galerie gemakkelijk binnen en is het al meer dan 30 jaar een inspirerende ontmoetingsplek voor kunstenaars, kunstliefhebbers, collectioneurs en andere belangstellenden. 

 

De galerie

In 1993 opende Eric Morren zijn galerie aan de Oudegracht 340 te Utrecht. Hij was toen 22 jaar. Twee jaar later kwam zijn partner Séverine Morren erbij. Sindsdien zijn zij een solide duo dat zichzelf, de kunstenaars en bezoekers wil blijven prikkelen door steeds weer nieuwe uitdagingen aan te gaan. Zo hadden zij een lange periode (2005-2014) een tweede galerie in Utrecht aan de Burg. Reigerstraat, namen zij in 2010 De Portretwinkel over die toen nog in Haarlem gevestigd was, en van 2008 tot 2017 hadden zij een derde galerie in Amsterdam waar vele opzienbarende tentoonstellingen plaatsvonden. In 2022 was de bouw gereed van een groot, nieuw galeriegebouw achter hun woonhuis te Odijk. Deze dependance beschikt ook over een beeldentuin van 1,5 ha. en is uitsluitend op afspraak te bezoeken.

 

De ruimte

De galerie in Utrecht heeft veel charme: met op de begane grond een pittoreske entree, prachtig uitzicht op de Geertebrug, authentieke glas-in-loodramen en diverse vertrekken. Uniek aan de galerie zijn haar typisch Utrechtse middeleeuwse werfkelders die hoog en ruim zijn. In totaal beschikt de galerie over 350 m² expositieruimte.      

 

De kunstenaars

Morren Galleries vertegenwoordigt gevestigde kunstenaars en nieuwkomers uit zowel Nederland als de rest van de wereld. Het beleid van de galerie stelt kwaliteit en authenticiteit boven vernieuwing. Met het merendeel van de exposanten is in de loop der jaren een vruchtbare, lange termijn relatie opgebouwd. Nieuwe ontdekkingen worden natuurlijk niet geschuwd, mits zij een bijzondere aanvulling zijn op de stal van de galerie.        

De activiteiten

Morren Galleries staat bekend om haar actieve beleid en open karakter. Het is niet alleen een galerie waar men kunst komt kijken of kopen, het is ook een plek waar veel gebeurt en te beleven is. Mooie gesprekken en ontmoetingen en feestelijke en informatieve momenten wisselen elkaar af en vullen elkaar aan. Zo vinden er minstens 6 wisselende tentoonstellingen per jaar plaats. Bij de tentoonstellingen worden regelmatig lezingen gegeven of organiseert de galerie andere activiteiten zoals previewdiners, boekpresentaties, Meet & Greet the Artist-momenten, et cetera. Soms presenteert de galerie haar kunstenaars op een kunstbeurs.

 

Feestlocatie/vergaderruimte

In de galerie is een professionele keuken aanwezig in een van de werfkelders. Dsnkzij deze keuken is de galerie als locatie te huur voor o.a. feestelijke diners, vergaderingen, presentaties of jubilea. Ook is de galerie een unieke locatie voor filmopnames. In het verleden werden hier o.a. opgenomen het tv-programma Sterren op het Doek, een woonprogramma, een videoclip, een promofilm (Oger Herenmode), tv-commercial (Fonq), e.d. Heeft u belangstelling om een event in de galerie te organiseren, neem dan gerust contact met ons op! 

 

Gallery Fair Practice Code
Sinds 2021 is de Fair Practice Code een vaste voorwaarde voor het deel van de cultuursector dat met publieke middelen wordt ondersteund. Op verschillende manieren draagt het Mondriaan Fonds bij aan de galeriesector. Het fonds vindt het daarom belangrijk dat de principes uit de Fair Practice Code ook in de galeriesector vanzelfsprekend zijn. Per 1 juli 2023 wordt voor galeries die de KunstKoop willen aanbieden of een bijdrage willen ontvangen voor een buitenlandse kunstbeurs de Gallery Fair Practice Code een vaste voorwaarde. Voor hen geldt; pas toe én leg uit.

De code:

1) De betrokken galerie legt de relatie tussen galerie en kunstenaar schriftelijk vast, inclusief afspraken over de duur van de overeenkomst, prijzen en eventuele kortingen. Andere mogelijke onderwerpen om in dit document vast te leggen zijn: monitoring en evaluatie van de afspraken, streefdoelen van beide partijen (bijvoorbeeld wat betreft zichtbaarheid in het buitenland), de relatie met een tweede galerie, afspraken over het verrekenen van mogelijke kortingen, over opdrachten van derden, of de verrekening van andere kosten zoals transport, fotografie, verzekeringen of opbouw van een tentoonstelling. Voor modelcontracten zie de NGA-website

 

2) De kunstenaar blijft eigenaar van diens werk tot het moment van volledige betaling aan de galerie, met uitzondering van secundaire handel. Dit geldt ook in geval van faillissement en/of beslaglegging van de galerie.

 

3) De galerie zal de kunstenaar binnen 60 dagen na verkoop van diens werk het volledige kunstenaarsdeel van de met de klant overeengekomen verkoopprijs uitbetalen, voorzien van de naam en contactgegevens van de koper, en een kopie van de factuur

 

4) Onverkochte kunstwerken in het beheer van de galerie dienen te allen tijde en binnen een maand aan de kunstenaar te worden geretourneerd indien deze daarom vraagt.

 

5) De verhouding van galeries onderling mag er een zijn van competitie en concurrentie, maar dient in alle opzichten loyaal aan de belangen van de betrokken kunstenaar te zijn, in het geval dat verschillende galeries eenzelfde kunstenaar vertegenwoordigen. In het geval dat een galerie exclusief met een kunstenaar werkt, derhalve als ‘moedergalerie’ voor deze kunstenaar fungeert, en een andere galerie wil met deze kunstenaar een tentoonstelling organiseren, dan dienen de betrokken partijen schriftelijke afspraken te maken over de condities waaronder een tentoonstelling kan plaatsvinden (zie bijlage voor een NGA voorbeeldcontract).

 

6) De galerie wordt geacht deskundig en vakbekwaam te zijn en deze deskundigheid en vakbekwaamheid te onderhouden.

 

7) De galerie staat in voor de echtheid van het werk dat zij verkoopt.* In het geval dat vast komt te staan dat een werk naar het oordeel van een erkende onafhankelijke partij onecht is, zal de galeriehouder het werk terugnemen en het bedrag dat de klant hiervoor betaald heeft restitueren.

 

8) Een galerie vermeldt op de website de doelstellingen, het programma, de werkwijze en het kunstenaarsbestand van die galerie.

 

9) Een galerie wordt geacht in haar handelen de Fair Practice code (fairpracticecode.nl) te volgen, die onder meer een waarborg biedt tegen grensoverschrijdend gedrag binnen de galerie of daarbuiten.

 

 

 

Het team

Eric & Séverine runnen de galerie samen vanaf 1993. Annemiek Schmidt Crans is galerie assistent. Sinds 2012 is deze duizendpoot naast Eric een vertrouwd aanspreekpunt als het om uw kunstaankopen gaat. 
Dat de galerie al sinds 1993 bestaat, is te danken aan dit kleine team van enthousiaste mensen die een enorme passie delen voor kunst. Met nimmer aflatende bevlogenheid zetten zij zich in voor de galerie en haar kunstenaars.                                                                                                                                                                                                                                                              

  

Eric Morren
owner/director
+31 (0)6-54916131
emorren@morrengalleries.nl
    

                       

Séverine Morren
owner/assistant director
+31 (0)6-47761434
severine@morrengalleries.nl
   

Annemiek Schmidt Crans
gallery assistant
+31 (0)6-45330676

annemiek@morrengalleries.nl