Nederlands English

Juane Xue

Juane Xue is geboren in 1962 te Kaifeng, China. Haar fascinatie voor licht en schaduw was voor haar de reden om na de Culturele Revolutie aan de Kunstacademie van Beijing Westerse schilderstechniek te gaan studeren, nadat zij eerder de Chinese schilderkunst en kalligrafie leerde beheersen.

De figuratief werkende kunstenaar heeft een unieke stijl die zowel gebaseerd is op Oosterse tonaliteit als Westerse kleuren. Ze is diep getroffen door de kunst van de Franse impressionisten en de Duitse expressionisten en hun scherpe gevoel voor kleur. Juane benadert alles wat ze ziet als een samenspel van kleur. stillevens, interieurs, menselijke interactie, stadsgezichten, cafe's en alledaagse objecten kunnen haar inspireren.

Door middel van licht en schaduw wil Xue in elk schilderij haar artistieke ervaringen uitdrukken. Zij hanteert haar eigen kleurtechnieken om een bijzondere ruimte, diepte en een stralende kleurenwereld te creëren. Dit komt overduidelijk tot uitdrukking in haar serie ‘Verlaten tafels’, waarop we in zinderende kleuren een grote tafel vol met glazen en flessen badend in het zonlicht zien. Juane Xue zelf typeert deze doeken, vanwege het unieke en originele onderwerp, ‘bewegende stillevens’.

Mensen die deze schilderijen gezien hebben, zeggen dat alles ‘vol licht en liefde’ is. Zoals Juane Xue het zelf kort samenvat: ‘Kleur is mijn grootste rijkdom’.

Opleiding

Kunstacademie van Beijing 

Solotentoonstellingen (een selectie)

Museum Willem Haaren in Heerenveen
Noordelijk Scheepvaartmuseum in Groningen
Museum Landgoed Fraeylemaborgen in Slochteren
Museum de Buitenplaats te Eelde
Gouda Museum in Gouda
Zonnehof in Amersfoort
Slot Zeist in Zeist

Groepstentoonstellingen (een selectie)

Diverse Musea en galleries in China, Amerika, België en Spanje

Collecties

Diverse privécollecties

UTRECHT