Nederlands English

Kirsty Mitchell

Kirsty Mitchell (1976 Verenigd Koninkrijk) begon haar studie Fotografie en Kunstgeschiedenis al op 16-jarige leeftijd. Op haar 19e specialiseerde ze zich in Theaterkostuums aan ‘The London College of Fashion’. In 2001  studeert ze Cum Laude af voor Fashion design and Textiles. Vervolgens loopt ze stage bij Alexander McQueen en Hussein Chalayan. Na haar afstuderen werkt ze 10 jaar als senior mode-ontwerper bij een toonaangevend bedrijf, gespecialiseerd in design en manipulatie van stoffen. 
Haar talent voor fashion design en kostuumontwerp combineert Mitchell om beelden te creëren van droomwerelden, gefotografeerd in het Engelse landschap in de buurt van haar huis.
Ze noemt het werk ‘Echte fantasie’ en trekt er maanden voor uit om zeer gedetailleerd, alle props en kostuums met de hand te maken, opdat het samenvalt met de omringende natuur, de wilde bloemen en natuurlijke uitspattingen. Sommige foto’s kostten een jaar tijd ter voorbereidingen en maanden om de props te maken. Elke foto is helemaal echt, buiten geschoten ongeacht de weersomstandigheden. Er zijn behind- the- scenes filmpjes gemaakt van de opnames, waarin dit gedemonstreerd wordt.

 In 2008 keert Kirsty helemaal terug naar haar oude liefde, fotografie en gaat een nieuwe en diepe emotionele verbinding aan met dit medium als haar moeder behandeld wordt voor kanker. Als haar moeder overlijdt, helpt de fotografie om haar verdriet te verwerken. Dit resulteert in de serie ‘Wonderland’. Na 3 jaar hieraan gewerkt te hebben, krijgt ze zoveel internationale aandacht voor dit project, dat ze besluit haar carriére als mode ontwerper achter zich te laten. In 2011 gaat Kirsty helemaal voor de Fine Art Fotografie. In december 2014 wint ze de’ Lensculture Visual Storytelling Award’ voor de ‘Fictional Narrative’ categorie. Hierdoor kreeg Wonderland wereldwijd aandacht, The Guardian, Der Spiegel en UOL (Latijns Amerikaanse nieuwssite) plaatsten artikelen en interviews. 

Na 5,5 jaar in november 2014 werd de laatste foto van de serie ‘Wonderland’ gemaakt. In haar ‘Diary-blog’ omschrijft Kirsty haar belevenissen gedurende de hele periode inclusief de achterliggende verhalen. In 2015 is  het hele project voltooid, inclusief de kunstwerken en de dagboeken en de documentaire fotografie van de ‘making of’.

Kirsty Mitchell woont en werkt in Surrey, bij Londen en wordt vertegenwoordigd door galleries in London en door Morren Galleries in Nederland.  

UTRECHT

  • Kirsty Mitchel Wonderland 2013 solo show, Morpho @ The Morren Gallery

  • Kirsty Mitchell Framed awards

  • The Stars Of Spring

  • The Fade Of Fallen Memories

  • She'll Wait For You In The Shadows Of Summer

  • Wonderland - Gaia, The Birth Of An End

  • LensCulture Winner's Interview

  • BBC News Feature on Kirsty Mitchell & Wonderland