Candace Charlton, 'Keeper', olieverf/bladgoud/linnen, 135 x120 cm, 2016

De voorstellingen ademen een sfeer van tijdloosheid en ingetogenheid in zowel de compositie en houdingen van de figuren als het kleurgebruik. Evenwichtig en sereen en doordrongen van bewustzijn zijn de figuren opgenomen en onderdeel van de totale compositie. Bovestaand werk met de titel “Keeper” roept associaties op met het verre oosten. Dit komt door het gebruik van bladgoud en wordt versterkt door de toevoeging van de cirkel die zij voor de voorstelling van de vrouw en de ruimte plaatst. De cirkel als tweedimensionale vorm verwijst als symbool naar heelheid, oneindigheid en absolute vrijheid. De keuze om het werk als tweeluik te presenteren legt de nadruk op het verticale en draagt eveneens aan deze associatie met het verre oosten bij. In de andere werken laat zij zich inspireren door haar jeugd in Zuid Afrika, wat resulteerde in prachtige sfeervolle schilderijen in warme, lichte en zomerse kleuren.

Candace Charlton werd geboren in de grote, multiculturele Zuid-Afrikaanse havenstad Durban in de provincie KwaZoeloe-Natal. Na het afronden van een studie Autonome Beeldende Kunst en Kunstgeschiedenis aan de Rhodes University in Grahamstown begon zij al snel met het exposeren van haar werk. De liefde bracht haar in 2000 naar Nederland waar zij sindsdien woont en werkt. Sinds een aantal jaren wisselt ze het leven in Nederland af met haar Italiaanse atelier in Volterra. De schilderijen in deze tentoonstelling zijn het resultaat van onafgebroken en toegewijd kunstenaarschap van Candace Charlton in de afgelopen drie jaar.

Naast schilderijen zijn er ook een aantal tekeningen van haar hand in de tentoonstelling opgenomen. De tentoonstelling is te zien in Utrecht van 29 mei tot en met 16 juli 2016.