Fong-Leng is al sinds eind jaren '60 mateloos populair en vernieuwend en tot op heden een inspiratie voor upcoming en established ontwerpers, fotografen, stylisten en musici. Succesvolle modeontwerpers zoals Bas Kosters en Victor&Rolf zijn hier een voorbeeld van. Haar modeshows waren opzienbarend: tot op de dag van vandaag is zij de enige ontwerpster die het voor elkaar kreeg een modeshow te houden voor een heel voetbalstadion vol met 20.000 toeschouwers! "Ja weet u wat het is....ik kan nu eenmaal niet klein denken" adus Lady Fong-Leng. 

Naar aanleiding van deze tentoonstelling ontvingen wij talloze interview-aanvragen (van de VPRO tot aan de Volkskrant) die zij met een wonderlijke achteloosheid afwimpelt: "Ja sorry hoor, maar ik ben druk met m'n werk en daar heb ik nu echt geen tijd voor". Juist die ongelooflijke discipline waarmee zij zich op haar werk stort en geen afleiding duldt, maken haar tot een eigenzinnige, mystieke en volhardende persoonlijkheid. Gelukkig, voor ons maakte ze wel even tijd vrij om enkele vragen te beantwoorden. (lees verder onder de foto)    

photography by Dennis Veldman ©

U  staat  bekend  om het gebruik van de meest exclusieve en bijzondere materialen. Wat gebruikt u momenteel?

"Voor deze collectie ben ik terug gegaan naar de International Leather Fair in Milaan. Op deze beurs verkopen ze de meest  bijzondere en exclusieve leersoorten ter wereld. Deze gebruikte ik voor mijn nieuwe wandkleden, prachtig gekleurd leer en bont op een zijde-achtige achtergrond. Aziatische jungles gevuld met applicaties van exotische dieren en vogels, fantasiefiguren en kleurrijke abstracte patronen die mijn Chinese achtergrond belichamen." 

Heeft u de modewereld definitief achter u  gelaten?

"Nee, zeker niet. Juist dankzij mijn contacten in de modewereld en een aantal collectioneurs van edelstenen die voor mij een verscheidenheid aan jade, kristallen, koralen en half edelstenen hebben gevonden, ben ik in staat om een serie exclusieve Fong Leng Colliers te introduceren. Ieder collier is uniek en is samengesteld uit oude, antieke motieven met een hedendaagse touch. Bijvoorbeeld Phoenican geïnspireerde amuletten in een reeks van fonkelende stenen. Of kleine pendant hoofden met ingelegde ogen met roze-rode lippen."

In uw atelier zagen wij een aantal objecten in aanbouw. Bent u met iets geheel nieuws bezig ?

"Ik ben aan het voortzetten van wat ik twee jaar geleden voor het eerst liet zien in het Amsterdam museum. Op een bepaalde manier wilde ik licht laten schijnen op mijn nieuwe werk, dus ik ben letterlijk begonnen met het  ontwerpen van een aantal lampen. Daarna  begon ik met het  ontwerpen van een aantal prachtige designer-banken die inmiddels in productie zijn genomen. In de galerie kunt u daarop 'loungen', terwijl u  geniet van mijn nieuwste creaties!"