CON VAN VELSEN | HANS PARLEVLIET | JOSÉ VAN KLEEF | TOBIAS BAANDERS | COBA KOSTER | CECILE PERRA | SIMONE BINGEMER

Met Liefde en Aandacht

Op 31 mei om 15.00 uur opent Herman Pleij – emeritus hoogleraar historische Nederlandse Letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam - de tentoonstelling Met Liefde en Aandacht bij Morren Galleries in haar Utrechtse galerie aan de Oudegracht 340. De tentoonstelling toont landschappen van de fijnschilders Con van Velsen en Hans Parlevliet, miniatuurschilderijen van Tobias Baanders, schilderijen van José van Kleef, dier sculpturen van Coba Koster en textiel sculpturen van Cecile Perra. De opening wordt gecombineerd met een solotentoonstelling van de portrettiste Simone Bingemer. Deze inmiddels vierde solopresentatie van een kunstenaar verbonden aan de Portretwinkel is een initiatief van Morren Galleries waarmee in september 2014 een begin werd gemaakt. 

De landschappen van Con van Velsen en Hans Parlevliet in combinatie met de miniatuurschilderijen van Tobias Baanders en de schilderijen van José van Kleef, zijn een ervaring van schilderkunst in het kwadraat en een feest voor het oog! Hoewel de schilderijen heel verschillend van onderwerp en uitdrukking zijn, delen de kunstenaars de liefde voor het ambacht en de aandacht voor het detail. Dit geldt ook voor de pastels van portrettiste Simone Bingemer wiens techniek van tekenen eveneens uitermate precies en gedetailleerd is. De kunstwerken die met veel aandacht en liefde zijn gecreëerd bieden ons een kijk in een illusionistische wereld die zich alleen door aandachtig kijken zal prijsgeven. Naast de schilderijen zijn de nieuwe beelden van Cecile Perra en Coba Koster te zien. 

Duizenden vlakjes in verschillende tonen vormen de wateroppervlakken in de schilderijen van Hans Parlevliet (1953, Groningen). De focus ligt hier op de wereld op en onder het water waarbij de blik wordt geleid van heel dichtbij tot aan de horizon in de verte. Parlevliet schildert bij voorkeur landschappen in de late namiddag- of avond zon. Zijn observaties van het natuurlijke licht vertaalt hij in minuscule streken verf op het paneel, subliem van detail.

In de weidse fantasie landschappen van Con van Velsen (1948, Bussum) kun je heel ver kijken en je verliezen in de veelheid aan details. Zijn vergezichten met heuvels slingerende rivieren, bruggen, dorpjes en steden tonen ons een wereld waarin het vredig en mooi is. In zijn nieuwe werken zien we doorkijkjes in groene bossen naar weidevelden en heuvels in de verte. Hoewel de formaten van zijn werk variëren van heel klein (miniatuur) naar heel groot blijft de verfijning altijd gelijk.

In de miniatuurschilderijtjes van Tobias Baanders (1946, Leeuwarden) maken wij kennis met een wereld van wezens die wél lijken te zijn afgeleid uit de werkelijkheid maar die toch aan de fantasie moeten zijn ontsproten. Het is een even bizarre als realistische beeldtaal waarmee hij de beschouwer ertoe aanzet om goed te kijken, mede ook door het kleine formaat van de werken.

De haas, de kat, de uil en vrouwtjes zijn een veel voorkomend thema in het werk van José van Kleef (1956, Utrecht) en hebben iets mythisch en archetypisch. Ook het landschap behoort tot één van haar geliefde onderwerpen. De voorstellingen die al schilderend en op een organische wijze zijn ontstaan, spreken direct tot de verbeelding.

Coba Koster (1951) kneedt haar compacte dier plastieken voornamelijk uit klei. Haar voorliefde voor pluimvee blijkt uit een mooie serie volumineuze kippen, eenden en ganzen, maar zij weet ook kleiner gevogelte zoals de hop en het winterkoninkje, zonder franje en opsmuk te boetseren. Sinds kort maakt zij ook zoogdieren in brons. De werken van Coba Koster stralen een enorme levendigheid uit veroorzaakt door de vingerafdrukken die zij achterlaat in haar creaties.

De nieuwe kunstwerken van Cecile Perra (1978, Metz-France) zijn groot van formaat. Ze variëren in hoogte van 110 cm tot 174 cm en zijn bevestigd op een standaard zodat zij vrij in de ruimte kunnen staan. De sculpturen zijn vrolijk van kleur en gemaakt van diverse materialen zoals textiel, bont en borduursels, waarbij de gezichten zijn samengesteld uit een collage van zwart wit foto’s. De werken van Cecile Perra zijn persoonlijk en authentiek en roepen gevoelens van nostalgie en herinneringen aan de kindertijd op.

Simone Bingemer (Keulen) werkt uitsluitend in pastel en potlood op papier. Een techniek die zij zich geheel zelf eigen maakte en waarvoor zij meermalen onderscheidingen ontving. Haar portretten getuigen van een extreme discipline en precisie in weergave. Haar psychologische inzicht samen met de professionele vaardigheid van haar ambacht, resulteren in pastels en tekeningen die een bijzondere levendigheid uitdrukken.