Nederlands English

Henri Poppelaars

Henri Poppelaars (1951) - Haalt zijn inspiratie uit zijn directe omgeving, de natuur en de mens.

Observeert, schetst, verzamelt ideeën en werkt deze, soms veel later, drie dimensionaal uit. Meestal in boetseerwas of klei.
- Naast dit creatieve proces staat het ambachtelijke deel van de totstandkoming van een sculptuur. Het “hele” proces beheersen en je stempel drukken op het eigen werk is een kenmerk van zijn werkwijze.
- Werkt sinds begin jaren ’90 in brons, voornamelijk figuratief, met soms een lichte abstrahering waarin mensfiguren, vogels en veren steeds een herkenbare rol spelen. Ontwerpen worden voornamelijk in kleine series gegoten, soms een oplage van maar twee beelden. Daarnaast zijn er in het verleden ook unica gemaakt.

De verschillende vogels, in de vogelserie zijn natuurgetrouw en markant weergegeven met prachtige patina’s in subtiele kleurstellingen. Onderwerpen breiden zich in de loop van de tijd wel uit en keren terug in herkenbare thema’s. Een goed voorbeeld vormt de serie ijsvogels. de 1e ijsvogel ontstond in 1998, later gevolgd door varianten die afwijken qua vormgeving en samenstelling. In de loop der jaren zijn er meerdere vogels aan collectie toegevoegd.

De intensieve en tijdrovende ontwerpfase vormt natuurlijk de basis voor de beelden, maar het nauwkeurige en beeldbepalende proces van afwerken wordt ook in eigen hand gehouden. Deze ambachtelijke aanpak met veel oog voor detail staat garant voor de doorlopende kwaliteit van de beelden. Het daadwerkelijke gieten van het beeld geschiedt door de gieterij, waaronder de bekende gieterij van Hans Steijlaert. Er worden in opdracht kleine series ontworpen en geproduceerd voor verschillende opdrachtgevers. Dit kan zijn op basis van bestaande beelden of het betreft specifieke beeldjes die op speciaal verzoek in samenspraak met de opdrachtgever vorm gegeven zijn.

UTRECHT